latinica  ћирилица
15/07/2021 |  15:27 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Суд у Бихаћу потврдио да ношење шубаре са двоглавим орлом није забрањено (ВИДЕО)

Правоснажна ослобађајућа пресуда Кантоналног суда у Бихаћу епилог је прекршајног поступка против двојице српских младића из Босанског Петровца, којима су прошле године уручене новчане казне јер су на Бадњи дан носили шубаре са грбом Србије.
Бос. Петровац: Кажњени због шубаре са кокардама (Фото: Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ) -
Бос. Петровац: Кажњени због шубаре са кокардама (Фото: Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ)

Малим предметом, а великом пресудом, како кажу у овој општини, прекинута је традиција кажњавања Срба на православни празник.

Данило Кецман, који је на Божић 2020. године у полицијској станици у Босанском Петровцу са још једним пријатељем саслушаван три сата због спорне фотографије на којој је носио шубару са грбом Србије, данас каже да је побједник.

Прича да му и даље није јасно зашто су он и његова породица и пријатељи доживјели неугодне ситуације, само зато што његују традицију православља и обичаје српског народа.

- Нисмо добили прилику да се боримо на суду, одмах су ставили љагу на наша имена. Самим тим то је проузроковало да нас и комшије Бошњаци другачије посматрају - каже Кецман.

Директор Центра за подршку повратницима Унско-санског кантона, Немања Давидовић каже да су Срби сваке године на најрадоснији празник доживљавали кажњавања од полиције кантоналног МУП-а.

- Негативни појединци који живе, нажалост, овдје у Босанском Петровцу хтјели су да им ставе на леђа терет, а претходних пар дана доказали смо да није тако и да је овдје суживот добар, да нема никаквих четничких обиљежја - каже Давидовић.

Адвокат Милан Петковић, који је без надокнаде одлучио стати у одбрану младића у суду у Бихаћу, каже да је против два лица поднесен извјештај о почињеном прекршају за изазивање вјерске, националне и етничке мржње и нетрпељивости, као и дисциплински поступци против полицијских службеника, православаца, који су такође били на спорној фотографији.

- Добили смо прво ослобађајућу првостепену, а након тога и правоснажно ослобађајућу пресуду Кантоналног суда. Наша одбрана се заснивала на томе да нити шубара нити шајкача није забрањена, а да грб двоглавог орла, не само што није забрањен, већ се користи и у Оружаним снага БиХ, односно Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук га користи - истиче Петковић.

Правда није задовољена, кажу у Босанском Петровцу. Оштећени ће тражити право на накнаду штете јер су, како кажу, због неоправдане осуде, претрпјели тортуру и сваким даном страховали да ли ће поново, само зато што су Срби, бити привођени или кажњени.