latinica  ћирилица
17/07/2021 |  13:31 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Тодоровић: Грађани заинтересовани за вакцинацију

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да постоји интересовање Бањалучана за вакцинацију против вируса корона, да их је до сада вакцинисано 16.000, а да ће их данас око 800 примити вакцину на Бањалучком велесајму, у оквиру прве радне суботе.
Невена Тодоровић - Фото: РТРС
Невена ТодоровићФото: РТРС

Тодоровићева, која је посјетила вакцинални пункт на Бањалучком велесајму на којем је ангажовано 13 тимова, рекла је да је око 10.000 грађана до сада добило једну дозу вакцине против вируса корона.

Она је новинарима рекла да ће у наредних неколико дана бити завршено вакцинисање грађана који извјесно вријеме чекају на имунизацију, након чега ће, како је Републички штаб за ванредне ситуације и наредио, готово свакодневно бити организовани дани отворених врата.

Тодоровићева је нагласила да ће у данима отворених врата, осим вакцине Астра Зенека бити и друге које су на располагању Дому здравља - Синофарм, Спутњик.

Према њеним ријечима, наредних седам дана очекују се веће количине вакцина Фајзер.

Она је нагласила да ће пријаве за вакцинисање путем тимова породичне медицине и путем СМС сервиса бити обустављене, с обзиром на то да ће, највјероватније, од сриједе, 21. јула, а сигурно од четвртка, 22. јула, бити отворена врата за све грађане и неће бити потребе да се пријављују и чекају да буду позвани.

- Наш проток у току једног радног часа је око 150 грађана. Потрудићемо се да повећамо број тимова који вакцинишу, као и проток у току једног часа. Максималан проток вакциналног пункта је 2.000 грађана - рекла је Тодоровићева.

Тодоровићева је указала да је ово прва радна субота од почетка вакцинације.

- Поступили смо по закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације и организовали рад вакциналног пункта у двије смјене, као и рад суботом - рекла је Тодоровићева и додала да ће вакцинални пункт суботом радити до 15.00 часова, док ће радним данима бити отворен до 19.00 часова.

Она је нагласила да је на располагању довољно вакцина, а да се наредне седмице очекује још већа испорука.

Тодоровићева је рекла да је породичним љекарима у Дому здравља пријављено око 500 грађана који су се вакцинисали ван Републике Српске, а који имају мјесто пребивалишта у Бањалуци, да су доставили потврде о имунизацији против вируса корона.

Она је рекла да је у Дому здравља вакцинисано 15 одсто пунољетних грађана који су у евиденцији те здравствене установе.

Тодоровићева је навела да је ресорно министарство обавијестило Дом здравља да је стигла друга доза вакцине Спутњик, те да се очекује да ће Министарство, односно Институт за јавно здравство Републике Српске, у наредној седмици добити потврду и од Агенције за лијекове да се та вакцина може давати.

Она је поручила грађанима да ће бити позвани на ревакцинацију у заказано вријеме.

- Уколико су негдје отпутовали и налазе се било гдје ван Српске грађани немају потребе да буду забринути - њихова доза вакцине ће их чекати - истакла је Тодоровићева.

Тодоровићева је нагласила да је вакцина тренутно једини могући и најисправнији пут борбе против вируса корона, додавши да се друге земље већ увелико боре и са новим сојевима тог вируса и да је смртност у неким земљама и проценат оболијевања много већи.

- Имамо простор за неких мјесец до мјесец и по дана да вакцинишемо што већи број грађана јер сматрамо да се у том периоду не би требало догодити ништа значајно у ширењу вируса - рекла је Тодоровићева и додала да Дом здравља прати епидемиолошку ситуацију, на основу које ће организовати све своје радне процесе.