latinica  ћирилица
17/07/2021 |  17:57 ⇒ 21:30 | Аутор: СРНА

Нема страдалих из БиХ, Србије и Хрватске у поплавама у Њемачкој

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је у телефонској изјави Срни да у катастрофалним поплавама у Њемачкој нема страдалих држављана БиХ, нити држављана Србије и Хрватске, као и да су страшне слике поплављених подручја и да надлежни чине све да се спаси сваки људски живот.

- У сталном сам контакту са колегама у конзулатима у Франкфурту, који је надлежан за двије поплављене њемачке покрајине и са конзулатом у Штутгарту, са Амбасадом у Берлину. На сву срећу нема страдалих грађана БиХ и надам се да ће тако и остати - рекла је Сајићева у телефонској изјави Срни.

Она је додала да је у контакту са конзулима Србије и Хрватске.

 - Из сата у сат се претходних дана повећавао број страдалих, он је тренутно у Њемачкој 135, у Белгији 27 мртвих. Нажалост, помажући овдје у Њемачкој страдала су и два ватрогасца, што је званично и потврђено - рекла је Сајићева.

Она је нагласила да су слике страшне и да се на подручју западних њемачких покрајина Сјеверна Рајна-Вестфалија и Фалачко Порајње и даље трага за великим бројем несталих.

- Чисте се улице и домови гдје је то уопште могуће, али нажалост цијела насеља су нестала у налетима јаке водене бујице. На терену је више од 15.000 ватрогасаца, полицајаца, војске и припадника других хуманитарних служби - каже Сајићева.

Она је додала да се све чини да се спаси сваки људски живот.

 - Оно што отежава комуникацију и тежак прилаз још увијек многим кућама, је доста рушевина. Отежана је и путна комуникација, али и мобилне мреже не раде и то је још један од разлог зашто пријатељи и породице не могу контактирати све оне који се за сада воде нестали - рекла је Сајићева и додала да постоји велика нада да ће већина људи који се воде као нестали бити пронађена.

Сајићева је истакла да многи нуде помоћ, те да су, осим многих држава у окружењу, помоћ свим пострадалим подручјима у Белгији и Њемачкој понудили представници Њемачке фудбалске лиге који су рекли да ће донирати три милиона евра.

- За сада се не зна колика је штета, али процјене осигуравајућих друштава су око 1,2 милијарди евра. Бољи познаваоци прилика тврде да ће се штета заиста мјерити милијардама, с обзиром на то да је уништена инфраструктура - путеви и мостови, као и приватне куће, школе, болнице, јер су, нажалост, нестала цијела села - рекла је Сајићева.

Она је рекла да се сада велика пажња обраћа и томе гдје смјестити пострадале грађане.

- Имам информацију да су јуче више од 600 људи смјестили међу породице у Бону - каже Сајићева.

Она каже да многе хуманитарне организације прикупљају помоћ пострадалим у одјећи, храни и другим потрепштинама.

- Заиста потресне, апокалиптичне слике из Њемачке, једно тешко стање. Причу о корони је замијенила, нажалост, ова прича о великим тешким поплавама - закључила је Сајићева.

Број погинулих у поплавама у Њемачкој и Белгији порастао је на 157, саопштиле су хитне службе.