latinica  ћирилица
18/07/2021 |  11:06 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Фарма магараца чувар здравља (ВИДЕО)

Општина Прњавор може се похвалити и једном фармом, ријетком за ова подручја, фармом магараца. На овој фарми живо је и весело од јутра до мрака.
Фарма магараца - Фото: РТРС
Фарма магарацаФото: РТРС

Још у старом Египту, осим за вучу, магареће млијеко, користило се у исхрани, а краљица Клеопатра се чак и купала у њему! Данас, због ријетког броја грла, млијеко које дају магарице веома је цијењено. Не само због тога што је веома квалитетно , него и што се мало добије од једне муже.

Због здравствених проблема дјетета, Свјетлана Врховац и њен супруг били су принуђени да по млијеко иду чак у Модричу. Видјевши колико је помогло њиховом дјечаку одлучили су се на куповину једне магарице и тако је члан њиховог домаћинства постала и магарица Мери.

-И данас пије млијеко и супер се осјећа! Е, онда смо кренули, завољели смо једну, онда смо кренули са другом, трећом, четвртом, петом, шестом, и сада имамо 22 комада! Да напоменем још, морам да напоменем, да не бих дошла до овога посла да нисам дошла до Љубе Кочића и Вукашина Кочића са Мањаче! Овом приликом им се захваљујем! Они су ми помогли, они су ме увели у посао, дали су ми подршку! И дан данас ми дају подршку! Ја сам све ове магарице што видите овдје од Љубе Кочића и Вукашина Кочића покуповала! - каже Свјетлана Врховац.

Свјетлана каже да се магареће млијеко пије ујутро на таште по један децилитар. Од здравственог стања и потребе, терапије су 11 дана и 21 дан. Помаже код астме, бронхитиса, упале плућа. Добро је за поправљање и очување имунитета. Имали су понуду да продају млијеко за прављење домаћих сапуна, али су одбили.

- Да ли ће магарица данас дати један, два или три децилитра, једна магарица! Ми сад, тренутно, муземо пет комада. Не можемо сустићи, што се каже, пошто се показало да је млијеко код нас здраво, чисто и уредно. Ми својим купцима покушавамо да изађемо у сусрет! - додаје Свјетлана.

Купци долазе из свих крајева, јер се магарцима даје само природна храна: сијено, трава, кукурузи, вода, мекиње. Музу се три пута дневно, млијеко се не кува и обавезно се држи у фрижидеру. Вишак млијека пакују и чувају у замрзивачу. За сада не размишљају о прављењу сира, због компликоване техлогије, иако килограм магарећег сира на тржишту кошта 1.000 евра и једино се производи у Србији!