latinica  ћирилица
18/07/2021 |  11:14 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Српска има квалитетну контролу производње млијека (ВИДЕО)

Осим контроле квалитета млијека која се редовно обавља на фармама у систему мљекарског сектора, однедавно је почела и контрола производње млијека по музном грлу.
Краве - Фото: РТРС
КравеФото: РТРС

Резултати ових контрола показују здравствено стање стада и генетски потенцијал сваког млијечног грла и помоћ је фармеру при одабиру потомства за обнову стада.

Република Српска има квалитетан генетски потенцијал у сточарству. Зато су стручне службе и почеле контролу производних карактеристика свих грла на фарми да би се издвојио квалитетан подмладак и повећала млијечност. Напреднији фармери већ су ушли у овај процес.

Милорад Арсенић из Козарске Дубице је у систему контроле. Има 210 грла у фарми, аутоматизовану производњу и завидне резултате.

- Предност је што имате више информација о животињама, о количини млијека, квалитету и имате јаснију слику какво вам је стадо - Арсенић.

Контрола служи као основа за селекцију и даје смјернице на који начин унаприједити и повећати структуру стада, а пружа битне информације о производним особинама животиња.

Драган Кнежевић, директор Ветеринарско сточарског центра Бањалука истиче да се контрола ради једанпут мјесечно по сличном принципу као што се раде комерцијални узорци за одређивање класе млијека, ради се 11 узорака по животињи у 12 мјесеци.

На основу резултата фармери добију препоруку која грла треба да задрже, које потомство да оставе за узгој да би обезбиједили квалитет и континуитет на фарми. Фарме које су у систему контроле имаће квалитетније подстицаје, до 500 марака за стеоне јунице, а за фарме које нису у систему, овај подстицај износиће до 200 марака.