latinica  ћирилица
18/07/2021 |  12:00 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Димњачар увијек доноси срећу (ВИДЕО)

Из најмлађе локалне заједнице у Српској, из општине Станари, стиже нам прича о димњачару Радомиру Стевановићу. Радомир је оживио занат који скоро изумире и ужива у њему.
Димљачар - Фото: РТРС
ДимљачарФото: РТРС

Док је сезона гријања на паузи Радомир Стевановић из Станара има пуне руке посла. Ваља очистити димњаке и припремити их за зиму. Стиже до свих општина у добојској регији, до Градишке, Бањалуке, па и у Федерацију БиХ. Сваки димњак прича је за себе.

Као димњачар ради већ пет година након што је имао проблем са властитим димњаком. Схватио је тада да занат изумире и ту видио своју шансу. Учио је од колеге из Приједорао ,положио и добио цертификат и сада је један од шест квалификованих димњачара у Републици Српској. Било је каже и згода и незгода, кроз искуство све се научи. Неке од ситуација памти и препричава.

Алат је пола посла па је набавио све што је могао. Специјална димњачарска торба има карактеристичан облик па су, прича кроз смијех, на почетку људи мислили да игра голф. И дугмад на одијелу привлаче пажњу.

- Видјети димњачара је срећа, а и у многим градовима гдје долазим дочекују ме са радошћу - прича Радомир.

Задовољан је Раћо, како га овдје зову, својим занатом и не планира га мијењати. Нада се до пензије да ће очистити много димњака, али и да ће занат некоме оставити. Жели да обучи бар једног или двојицу младића, који ће као он, себи обезбиједити егзистенцију.