latinica  ћирилица
18/07/2021 |  17:41 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Бањалука: Ухапшен припадник шкаљарског клана и три полицијска службеника МУП-а Српске (ВИДЕО)

У Бањалуци је по међунароној потјерници ухапшено лице из Цетиња осумњичено за тешко убиство и три полицијска службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
Хапшење - Фото: РТРС
ХапшењеФото: РТРС

Ухапшен је Милош Божовић из Цетиња припадник шкаљарског клана. Ова акција је доказ да полиција Српске има довољно снаге и огроман број поштених и храбрих полицајаца који су спремни да очисте своје редове од покварених и корумпираних припадника МУП-а, јасна је порука министра Драгана Лукача.

Наглашава да су повјерење и безбједност Републике Српске и њених грађана изнад било ког појединца.

Медији јављају да је ухапшени Милош Божовић из Цетиња припадник шкаљарског клана, који слови за једну од најокрутнијих и најмоћнијих банди на Балкану познатим по окрутним убиствима. Ухапшен је по међународној Интерполовој потјернице расписаној за кривично дјело тешко убиство. Због сумње да је помогао починиоцу послије извршеног кривичног дјела ухапшен је и инспектор у Управи за организовани криминал МУП-а Српске Младен Миловановић.

- Извршен је претрес локација које користе ухапшена лица и том приликом у стану лица М.Б. пронађен је пиштољ "глок" са избрушеним серијским бројем и припадајућим оквиром и муницијом, три панцира, мобилни телефон, новац, СИМ картица, лаптоп, као и други предмети који могу послужити у истрази. У стану који користи лице М.М. пронађени су и одузети предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела - рекла је Мирна Миљановић начелница Одјељења за односе с јавношћу МУП-а Републике Српске.

О хапшењу црногорског држављанина обавијештен је дежурни судија суда БиХ, гдје је Божовић и превезен у поподневним часовима.

Уз ова, синоћ су на подручју Бањалуке извршена још два хапшења полицијскух службеника. Како поједини медији наводе ријеч је о Предрагу Ватреши и Горани Речевић.

А да ће се МУП обрачунати и очистити своје редове од нечасних полицајаца, те да нико неће бити заштићен од одговорности зато што носи значку и униформу недавно је након одржане сједнице проширеног Колегијума МУП-а најавио и министар Драган Лукач. Данас поручује - нема поштеђених.

- Хапшења која смо покренули у својим редовима неће се зауставити док у потпуности не ријешимо улогу било ког припадника МУП-а у вези са криминалним клановима који низ година харају регионом. Иако смо били свјесни да ће то бити велика срамота за нашу полицију и да ће изазвати негативне реакције наших грађана ниједног тренутка нисмо помислили да одустанемо или нешто прикријемо у вези са улогом наших припадника са криминалним клановима - поручио је Лукач.

Ухапшени Младен Миловановић донедавно је обављао функцију главног инспектора у Управи за организовани криминал, али га је са тог мјеста у фебруару смијенио директор полиције Синиша Кострешевић.

Кострешевић каже да је ово једна у низу операција коју Полиција Српске спроводи у сарадњи са полицијским агенцијама из БиХ и из окружења, и да на њој неће стати.

- Ова лица која су лишена слободе, полицијски службеници већ неко дуже вријеме су под нашим надзором и вјерујте да неће бити једини који ће бити под нашом истрагом. Наравно да није лако, ни једноставно, кад имате колеге који су радили са вама, а сада се нађу са друге стране закона. Али ми нећемо апсолутно ни у једном моменту посустати - истакао је Кострешевић.

Тужилаштво БиХ затражило је да једно од ухапшених лица у Бањалуци, блиско шкаљарском клану, буде саслушано у својству свједока у предмету "Дарко Елез и други", у којем поступа ова институција.

Из МУП-а је саопштено да ће сва ухапшена лица биће саслушана у својству осумњичених и под надзором надлежних тужилаштава, те да ће против њих ће бити достављени одговарајући извјештаји.

Хапшења су јуче извршили полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет у сарадњи са припадницима Жандармерије МУП-а Српске. Сва три ухапшена полицијска службеника биће суспендована.