latinica  ћирилица
19/07/2021 |  11:16 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Из саобраћаја искључена 964 возача због алкохола

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у оквиру појачане контроле учесника у саобраћају због присуства алкохола у организму из саобраћаја су исључили 964 возача, а због присуства више од 1,5 промила алкохола у крви 118 возача лишено је слободе до отрежњења.
Полиција Републике Српске  (Фото: mup.srpske) - Фото: Instagram
Полиција Републике Српске (Фото: mup.srpske)Фото: Instagram

У акцији, која је организована 15, 16. и 17. јула, контролисано је 19.240 учесника у саобраћају, а прекршај је починило њих 6.494, саопштено је данас из МУП-а Републике Српске.

Због утврђеног присуства дроге или психоактивних супстанци у организму и одбијања да се подвргну испитивању, санкционисано је 40 возача, а контролисана су сва евентуална кршења законских одредби, по принципу нулте толеранције.

Од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја из области безбједност саобраћаја, полицијски службеници су привремено одузели осам возила.

На подручју Полицијске управе Бијељина одузета је полуаутоматска пушка и 50 килограма дувана у рифузи, а на подручју Полицијске управе Фоча од возача је одузето два грама спида и 1,5 грам марихуане.

МУП акцију спроводи у оквиру кампање "Вози опрезно - путуј безбједно", чији је циљ смањење броја погинулих у мјесецу јулу и августу.

У периоду јануар – јуни у Републици Српској догодила се 4.681 саобраћајна незгода, што је више за 16 одсто него у истом периоду 2020. године.

У саобраћајним незгодама погинуло је 36 лица - више за лице у односу на упоредни период, теже је повријеђено 206 лица што је мање за 5,1 одсто, док је лакше повријеђено 1.111 лица, односно више за 10,8 одсто.

Саобраћајне незгоде су најчешће проузроковали возачи који су управљали возилом под дејством алкохола - 571, затим возачи до двије године возачког стажа - 521, лица без положеног возачког испита - 178 и четири возача која су управљала возилом под дејством дрога или психоактивних лијекова.

МУП Републике Српске апелује да на учеснике у саобраћају, а посебно на возаче, да брзину кретања возила прилагоде условима и стању на путевима, те да не управљају возилом под дејством алкохола, наводи се у саопштењу.