latinica  ћирилица
19/07/2021 |  15:19 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Петричевић: Циљ - отварање нових погона Јумка у Српској

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је данас компанију Јумко у Врању у Србији ради могућности интензивирања сарадње и наставка улагања Јумка у текстилни сектор Републике Српске.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

Петричевић је рекао Срни да је током сусрета са генералним директором компаније Браниславом Трајковићем разговарано о досадашњим активностима водеће текстилне компаније из Србије и будућим плановима који ће се огледати у отварању нових производних погона у Српској.

- Наша сарадња је у протекле двије године била интензивна и на обострано задовољство. У будућности је циљ да кроз заједничку сарадњу обезбиједимо тржиште широм Европе и свијета и реализујемо отварање нових погона `Јумка` у Републици Српској", рекао је Петричевић.

Он је истакао да је идеја да се нови погон отвори у Херцеговини, с обзиром да на овом подручју постоји искуство и традиција текстилне индустрије и већ постоји радна снага која може одговорити захтјевима.

Петричевић је додао да се, након посљедње заједничке сједнице влада Србије и Републике Српске, сарадња продубљује и да је у току реализација пројекта улагања у инфраструктуру Подриња, што ће бити од користи становништву са обје стране Дрине, те навео да је, ради привлачење инвеститора и економског развоја овог краја, за ове намјене издвојено 10,5 милиона евра.

Петричевић је указао и на могућност сарадње са компанијом Симпо из Врања због чињенице да дрвна индустрија има велики удио у привреди Републике Српске.

Генерални директор компаније Јумко Бранислав Трајковић подсјетио је да је почетком 2020. године, уз посредовање предсједника Србије Александра Вучића, Јумко отворио фабрику у Дрвару у коју је уложено 500.000 евра и запослено 100 радника.

- Од тада ми имамо изузетно добру сарадњу са Владом Републике Српске, конкретно са Министарством привреде и предузетништва. Заједничку сарадњу сваког дана побољшавамо, у смислу административне помоћи, помоћи у тражењу тржишта, не само у Српској и БиХ, него и шире, тако да ћемо ту сарадњу наставити у наредном периоду - рекао је Трајковић.

Петричевић је заједно са Трајковићем обишао производне погоне Јумка, гдје се упознао са комплетним процесом производње, од примарне до финалне, односно од производње памука до готових одјевних предмета, као и изложбени простор гдје је представљена модна конфекција и намјенски производни програм за војну индустрију.