latinica  ћирилица
19/07/2021 |  16:12 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

У Добоју вакцинисано 30 одсто популације (ВИДЕО)

Одзив грађана Добоја на вакцинацију је добар и до сада се вакцинисало око 30 одсто популације.
Шеранић у Добоју (Фото: Министарство здравља) -
Шеранић у Добоју (Фото: Министарство здравља)

Вакцинални пунк у Хигијенско-епидимиолошкој служби Дома здравља посјетио је министар здравља Ален Шеранић.

Четврти дан грађани Добоја могу да се вакцинишу без претходног заказивања. Одзив је добар и дневно се вакцинише више од 400 пацијената.

И запослени у Дому здравља прилагодили су радно вријеме како би убрзали вакцинацију.

- Ново у овом процесу је да раде двије смјене, од 8.00 до 19.00 часова. Радна је и субота до 15.00 часова - рекла је епидемиолог др Милена Бркић.

Локане заједнице би требало што више да учествују у процесу имунизације јер је логистика обезбијеђена, вакцине и потрошни материјал доступни, поручује министар Шеранић. Каже да би период стабилне епидемиолошке ситуације требало искористи за што масовнију вакцинацију.

- Република Српска, као и Србија, има пет вакцина које је могуће да користи у овом тренутку. Мислим да је то велика ствар за Српску, с обзиром да многе земље имају много мањи број вакцина - истакао је Шеранић.

- Сигуран сам да нико од грађана не жели да улазимо у неке локдауне, да затварамо угститељске и туристичке објекте. Жеља нам је да све и привреда живи нормално и ово је једини могући - додао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

До сада је у Добоју вакцинисано око 11.000 грађана, а исто толико претпоставља се да је вакцинисано у Србији, што је око 30 одсто. Више од 6.300 грађана је ревакцинисано. На ревакцинацију вакцином Спутњик чека око 2.500 грађана. Њихова ревакцинација обавиће се у респираторној амбуланти чим вакцина стигне у Дом здравља.