latinica  ћирилица
19/07/2021 |  18:04 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Вишковић: Једина заштита за грађане - вакцинација

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће наредних дана бити подигнути капацитети домова здравља и болница и сви расположиви ресурси из медицинског сектора за вакцинацију против вируса корона, те да би у наредном периоду могло да буде вакцинисано 50 одсто грађана Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је позвао грађане Републике Српске, без обзира на доб и пол, да искористе своје законско право и да се вакцинишу јер је то, како је нагласио, једини начин заштите и борбе против вируса корона.

Премијер Српске, који је данас у Бањалуци дочекао контингент од 290.000 доза вакцина против вируса корона, од чега 240.000 кинеске Синофарм и 50.000 Спутњик, навео је да је ријеч о највећој појединачној пошиљци за Српску.

Он је нагласио да је до сада у Републику Српску, без ове пошиљке, стигло око 580.000 доза, те додао да се наредних дана очекује још донација.

- Наредних дана требало би да стигне и 50.000 доза руске вакцине Спутњик, друга доза, чиме би Српска имала више од милион вакцина, што значи да би у неком наредном периоду могло да се вакцинише 50 одсто грађана - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Вишковић је подсјетио да је вакцинација почела и у привредим субјектима, те подсјетио да вирус корона није само утицао на здравље људи, већ и на економију.

- Заштитом запослених, ми у суштини штитимо економију Српске. У наредном периоду максимално ћемо дићи капацитете домова здравља и болница и све расположиве ресурсе из медицинског сектора укључити у вакцинацију, како бисмо у наредних мјесец дана утрошили барем ових 500.000 доза које имамо на располагању - навео је Вишковић.

Он је рекао да у складишту "Крајина групе" у Бањалуци има 203.000 доза, а нешто има и у Институту за јавно здравство Републике Српске, тако да Српска у овом моменту има довољно доза вакцина против вирус корона.

Вишковић је додао да ће наредних дана бити организовани вакцинали пунктови гдје ће грађани моћи да се вакцинишу без позивања и заказивања термина.

- Као што је познато, вакцинација у Српској је добровољна и не можемо никога натјерати да се вакцинише, али апелујемо да то сви учине јер тиме једино могу бити заштићени од новог делта соја, којег већ има и у БиХ и у окружењу. Не бисмо жељели да будемо затечени, како се у медијима наводи, у четвртом таласу. Желимо да заштитимо што више грађана Српске и да у том новом таласу што мање људи буде подложно оболијевању од вируса корона - навео је Вишковић.

Он је најавио да ће одређени број вакцина Српска донирати и Медицинском факултету у Тузли и Дому здравља у Мостару, те прије свега локалним заједницама у Федерацији БиХ у којима живе Срби.

Вишковић је рекао да ће Република Српска начелно прихватити донацију вакцина из Азербејџана, те да ће цијели контингент бити уступљен ФБиХ, како би Српска показала солдарност, да у том ентитету буде вакцинисан што већи број грађана.