latinica  ћирилица
19/07/2021 |  18:08 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Подстицајна средства воћарима и сточарима (ВИДЕО)

Подстицајна средства у воћарству и сточарству домаћу пољопривредну производњу чине све конкурентнијом.
Воћњак - Фото: РТРС
ВоћњакФото: РТРС

Осим постојећих мјера у плану су и нове, најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић током посјете пољопривредника у Српцу и Градишци.

Миленко Стојнић плантажу јабука у Турјаку код Градишке у посљедњих неколико година знатно је осавременио. Засађен је нови сортимент прилагођен тржишту, а у току је изградња складишног простора.

Осим постојећих десет мјера подршке од наредне године воћари могу рачунати и на подстицајна средства за подизање нових засада.

- Због проблема са којима се суочавају воћари ресорно Министарство ће кренути са новом мјером која подразумијева 500 КМ по хектару за регистроване прозвођаче коштичавог воћа и крушке, како би стабла била одржана у кондицији и биле обављене потребне припреме за наредну годину. Произвођачи су имали проблема ове године када је ријеч о коштичавом воћу и крушки због мраза у априлу. Ту су и проблеми са шљивом, које воћари имају већ више година - истакао је Пашалић.

У сектору свињогојства ситуација нешто комплекснија. Напоре у изградњи репродуктивних центара и заокруживању производног циклуса треба да прате и адекватне мјере на заштити домаће производње, кажу свињогојци.

Осим нових видова новчаних подстицаја из ресорног Министарства и најава прерасподјеле пољопривредног земљишта које ће се давати у закуп и под концесију.

За 58 свињогојаца недавно је из компензационог фонда за 16.257 утовљених свиња исплаћено 699.051 марака односно 43 марке по грлу.

До краја године, по сличном основу, биће исплаћена средства у два обрачунска периода.