latinica  ћирилица
21/07/2021 |  18:26 ⇒ 22/07/2021 | 10:13 | Аутор: РТРС

Српска јединствена: Изетбеговић главни кривац нестабилности (ВИДЕО)

Оштра реаговања српских званичника с обје стране Дрине на јучерашње покушаје сатанизације српског народа, предсједника СДА Бакира Изетбеговића.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Умјесто о суживоту, складу, просперитету, на велики празник властитог народа, Изетбеговић је опет острашћено мантрао клевете о српској агресији, геноциду, "шехидској крви за очување БиХ".

Изетбеговић остаје главни кривац нестабилности у БиХ и региону и највише штете наноси управо свом народу, одговор је српских званичника.

Питају Изетбеговића ко је у Федерацији БиХ, којом суверено влада његова породица већ три деценије, извршио етничко чишћење Срба?

Патолошка србомржња Бакира Изетбеговића, постала је дијагноза. Још од 70-их година прошлог вијека, када је, као лош ђак, уз очеве скуте срицао Исламску декларацију. Потом шћућурен, из трезорских просторија, опет заједно са оцем пресуђеним младомуслиманом, утирао пут ка БиХ исламским екстремистима и главосјечама са Блиског истока!

Прикупљао петро-доларе и злато за ратовање против Срба, ћутке посматрајући како без трага у Казанима и приобаљу Миљацке, нестају дојучерашње комшије. Трезор је одавно напустио, али од очеве исламске идеологије ни за милиметар није одступио.

Више не бира ни мјесто ни вријеме да српском народу с обје стране Дрине, клеветничким рафалима лијепи етикете о узроцима и посљедицама посљедњих ратних страхота. При томе "заборављајући" чији је "бабо" одустајао од мировних планова!

Жртвовао мир за недосањани сан исламске републике БиХ!

И формирао и наоружавао паравојне формације – разне беретке, Патриотске лиге, Шеве, голубове, јастребове... годинама прије референдума, плебисцита и ратних страхота.

И све вријеме Босну "својатајући" прво само муслиманима, а потом са закашњењем "национално" освијешћен – само Бошњацима. У регресираној улози "хаирлија" Изетбеговић јавно, бар једном седмично узбурка духове! Сам или са гласоношама из властитог национа. И опет су поруке мржње према Србима, аргументовано осуђене. Предсједница Српске Изетбеговићу је поручила да затвара врата разговору за суживот и заједничку будућност.

- Мислим да Изетбеговић није капацитиран, ни способан да живи са другима у истој држави и да са њима сједи и то је коначно и показао, те да прича о проблемима те државе на начин да види шта су потребе свих, а не шта је потреба једних. Тиме затвара могућност за заједнички живот, разумијевање ставова и за договор шта је та будућност - нагласила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Свима у свијету, само не Бакиру Изетбеговићу, одавно је јасно да је у БиХ био грађански рат у којем су учествовали народи, подсјећа Изетбеговића српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Препоручује му да прочита Дејтонски споразум и дејтонску квалификацију "трагични сукоб у региону" покуша да запамти.

- Причом о агресији на БиХ, а гледајући у Србију, измишљањем етничких чишћења и геноцида широм БиХ, Бакир Изетбеговић покушава да поврати политички утицај који је СДА изгубила, и то играјући на карту жртве и наводних спорних непријатеља Србије и Хрватске - нагласио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Наративом и односом према најважнијим сусједима, Изетбеговић највише штете наноси управо муслиманима Бошњацима који су и у рату и у миру највеће жртве свог руководства, Додикова је реакција. Пита Изетбеговића – ко је извршио етничко чишћење - ако у Федерацији живи једва 2 процента Срба, а у Српској више од 15 одсто несрба? Подржао је Додик иницијативу о стварању "српског свијета" чији је циљ очување српског националног и културног идентитета, а што је Изетбеговић очигледно додатно унервозило. Бакир Изетбеговић је човјек прошлости, порука је из ПДП-а.

- Изетбеговић који је један од кључних криваца зашто је та реторика прошлости и рата још увијек присутна у БиХ он сноси једну од највећих одговорности дефинитивно - нагласио је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Ако већ говори о агресији на БиХ, каква је онда улога страних ратника из исламских земаља питају Изетбеговића и његове истомишљенике, из Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.

- Зашто су страни ратници као припадници тзв. Армије БиХ односно један њихов дио гдје су добијали и држављанства тадашње БиХ, чинили страшне и масовне злочине - нагласио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Ксенофобичне, шовинистичке и србомрзачке Изетбеговићеве поруке "препливале" су и набујалу Дрину. Александар Вучић поручио да нестабилност у региону не узрокује Србија, већ они који би свакодневно да руше Дејтонски мировни споразум.

- Нећу да понављам и да се извињавам никоме и никада више. Они су ти који производе нестабилност јер супротно Дејтону сваког дана говоре о укидању Републике Српске, а да не причам о правима нашег народа у другим земљама региона - поручио је Александар Вучић, предсједник Републике Србије.

Битку са историјским чињеницама никада и нико није добио, па неће ни Бакир Изетбеговић колико год да се за ревизију залагао а постојаност биљежила његова мрзилачка доктрина. Умјесто неуспјелих покушаја, можда би боље било да се окрене проблемима у партији огрезлој у аферама, коју предводи. И из које чланство у егзодусу бјежи.