latinica  ћирилица
21/07/2021 |  19:25 ⇒ 19:34 | Аутор: Агенције

Требиње: У сусрет 64. Фестивалу фестивала

Послије једногодишње паузе због пандемије, у Требињу је све спремно за 64. Фестивал фестивала: позоришну фешту аматерског театра отвориће 24. јула Бјелопољско позориште извођењем комада Небојше Ромчевића "Власт и њена опозиција", у режији Зорана Ракочевића.
ДИС позориште (фото:mladibl.com) -
ДИС позориште (фото:mladibl.com)

Током Требињског културног љета публика ће имати прилику да погледа седам најбољих представа (по избору селектора Слободана Радовића) из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Македоније и Црне Горе.

- Претходне године у многим државама бивше Југославије фестивали нису ни одржани, неки су имали онлајн издање, а понегдје су били ревијалног карактера - објашњава Слободан Вујовић, потпредсједник Умјетничког савјета.

- У пуној форми једино су се појавили у Кратову (Македонија) и Кули (Србија), а на овом другом се такмичило чак десет представа. Тако смо се ми, као Фестивал фестивала, одлучили за два наслова од десет изведених у Кули - доадао је Вујовић.

Друга на требињском програму је македонска представа рађена по тексту Владимира Ђурђевића "Не играј на Енглезе" (режија и адаптација Диме Коцевски) из Кавадараца, затим Градско позориште Бечеј са Мрожековим "Полицајцима" (у редитељском читању Игора Павловића), а Позориште младих долази из Бањалуке са колективним пројектом "Мали Агатон", у поставци Милана Богдановића. Домаћини, требињско Градско позориште конкурисаће за једну од награда с комадом Јасмине Резе "Арт" (Жељко Милошевић), Трстеничко позориште са "Поморанџином кором" Маје Пелевић (режија Бранислав Стефановић), док ће фестивал затварити 30. јула Дом културе Грачаница и драмски приказ "Једини пут".

О нагхрадама ће одлучивати жири - Божидар Зечевић, драматург и редитељ, Раденка Шева, глумица и Спасоје Ж. Миловановић, драматург и позоришни критичар.