latinica  ћирилица
22/07/2021 |  09:16 ⇒ 10:00 | Аутор: СРНА

Ђокић: Политичком Сарајеву смета економски развој Српске

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је све у вези са изградњом Хидроелектране "Бук Бијела", укључујући додјељивање концесије, урађено у складу са законским и уставним одредбама, али да политичком Сарајеву смета економски развој Српске.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Осим политичког, он не види ниједан други разлог којим би се могли оправдати покушаји Сарајева да омете изградњу објекта, важног не само за развој Српске, него и цијеле БиХ.

Ђокић је додао да му је нејасно и понашање представника Уставног суда који то подржавају, и то тако што у апсолутно непотребну причу уплићу потпуно ненадлежну Комисију за концесије, која може да додјељује концесије само на локацијама на међудржавној граници или на међуентитетској линији.

- У овом конкретном случају она нема шта да тражи, јер у том појасу ријека Дрина нити је граница са Србијом и Црном Гором нити је ријеч о међуентитетској линији. Дакле, све је у искључивој надлежности Српске и њених институција, а тиме и њене комисије за концесије - рекао је Ђокић за Политику.

То је, додао је он, јасно и политичком Сарајеву, којем смета економски развој Српске и које, очито, не може да се помири са чињеницом да Хидроелектрану "Бук Бијела", вриједну 520 милиона евра, заједнички граде Србија и Српска и то на једној од најатрактивнијих локација за производњу обновљивих извора енергије у Европи.

- Крајње је вријеме да политичари из Сарајева схвате да њихове иницијативе, попут ове да се спријечи не само изградња Хидроелектране "Бук Бијела", него и још двије планиране "Фоча" и "Паунци" дестабилизују односе у БиХ - додао је Ђокић.