latinica  ћирилица
22/07/2021 |  09:51 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Од Комшића се очекују напади на Србе, али ће Додик бити јака брана

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић оцијенио је да Срби, Србија и Република Српска од Жељка Комшића, који је преузео предсједавање Предсједништвом БиХ, могу очекивати само нападе, али да ће српски члан овог колективног тијела Милорад Додик томе бити јака брана.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Комшић ће сада додатно да се потруди да својим потезима покуша да Срба и Републике Српске буде што мање. И потрудиће се да Србију званично обиљежи као непријатеља број један за БиХ - рекао је Ковачевић за Вечерње новости.

Он истиче да ће, ипак, у Предсједништву БиХ српски члан Милорад Додик и даље бити јака брана, јер ће се супротстављати сваком нападу на српски народ, Србију и Српску.

- Биће, вјероватно, и покушаја наметања лоших одлука по Српску, али Додик има механизам у Предсједништву да такве одлуке и прегласавања одбаци преко Народне скупштине Републике Српске, која се увијек изјашњава када је прегласан српски члан - додао је Ковачевић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да српски корпус од Комшића може очекивати да ће сваку могућу прилику, како на домаћем тако и на међународном плану, искористити за неку врсту напада на уставни концепт конститутивности народа, па и поједине сусједне земље.

- Комшићево предсједавање Предсједништвом БиХ ће представљати континутитет синхорнизованог наступа са званичницима СДА, што према сусједним земљама значи наставак деструктивне реторике - рекла је она.

Делегат у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да предстоји период када ће осовина Жељко Комшић - Шефик Џаферовић - Бакир Изетбеговић нападати све што је српско.

- Све ће бити подређено бошњачким интересима, а на штету Срба. Комшић нападима на све што је српско и Србију брани властити политички живот, јер зависи од Бошњака. Он мора да буде главни бич политике Бакира Изетбеговића, уколико жели нови мандат - истакла је Мајкићева.

Она каже да су годинама напади на Србију доносили посебне политичке поене код бошњачког корпуса, чега је Комшић свјестан.

- Велика срамота за БиХ су напади на Србију од Комшића и бошњачких првака, јер је Србија прва помогла БиХ кад су биле потребне вакцине - напоменула је Мајкићева.

Политичколог Дарко Кузмановић рекао је да напади на Србију и покушај представљања сусједне земље као неке опасности за БиХ немају никакве везе са реалношћу, те оцјењује да је то потпуни промашај политике Комшића и њему сличних.

- Све се своди на јефтин покушај да се дође у медијску пажљу и изазове реакција, ако је могуће и међународног фактора. Дипломатске посљедице наступа Комшића су катастрофалне и сносиће их будуће генерације БиХ - сматра Кузмановић.