latinica  ћирилица
22/07/2021 |  10:53 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Пашалић: Са 30 одсто средстава суфинансирамо изградњу система за наводњавање (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ресорно министарство не може да рефундира трошкове настале због овогодишње суше, али може да помогне да се суша предуприједи изградњом система за наводњавање.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- Ресорно министарство суфинансира сваког пољопривредног произвођача са 30 одсто средстава који се одлучи да инвестира у систем за наводњавање - рекао је Пашалић данас новинарима у Бањалуци.

Он је додао да постоје глобалне процјене да ће суша у будућности бити све већи проблем, због чега је потребно да пољопривредни произвођачи разумију да неће бити могуће производити чак ни ратарске културе без наводњавања.

- Потребно је да пољопривредни произвођачи инвестирају у систем за наводњавање, а ресорно министарство ће им помоћи кроз подршку коју имамо у аграрном буџету - истакао је Пашалић.

Он је рекао да је још рано говорити о процјени штете од суше и износу у смислу вриједности производње.

- Због суше очекујемо проблеме прије свега са производњом кукуруза, јер у неким подручјима гдје постоје пјесковита земљишта ова биљка није у оној кондицији у којој би требала да буде - појаснио је Пашалић.

Пашалић је рекао да је у Републици Српској завршена жетва пшенице и да су добри приноси, а просјечни већи од шест тона по хектару.

-Квалитет зрна је добар, а цијена пшенице је 36 фенинга по килограму и више. Пољопривредни произвођачи су задовољни, а Влада Републике Српске је исплатила 300 КМ по хектару прије 10 дана - закључио је Пашалић.