latinica  ћирилица
22/07/2021 |  11:13 ⇒ 11:15 | Аутор: sputniknews.com

Русија први пут у историји поднијела међудржавну жалбу Европском суду за људска права

Русија је поднијела прву међудржавну жалбу Европском суду за људска права у којој оптужује Украјину за кршење Конвенције Савјета Европе о заштити људских права и основних слобода.
Европски суд за људска права у Стразбуру - Фото: Агенције
Европски суд за људска права у СтразбуруФото: Агенције

Како се наводи у материјалима објављеним на сајту ресора, у питању је прва међудржавна жалба у историји Русије коју су руске власти поднијеле Европском суду за људска права.

- У оквиру овлашћења пренијетих из Министарства правде Русије у јулу 2021. године за осигурање заступања и заштите руских интереса, Генерално тужилаштво Русије је 20. јула 2021. године у име Руске Федерације на основу члана 33 Конвенције о заштити људских права и основних слобода из 4. новембра 1950. поднијело жалбу "Русија против Украјине" Европском суду за људска права - наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Прецизирано је да се жалба односи на догађаје који су услиједили након "насилне смјене власти у Украјини у фебруару 2014. године".

- Жалба се односи на главне групе кршења - одговорност украјинских власти за смрт цивилног становништва, незаконито лишавање слободе и репресију над људима, укључујући и ону која се догодила на Тргу независности у Кијеву (Мајдану) и у Дому синдиката у Одеси 2014. године, као и у Донбасу током такозване "антитерористичке операције" - појашњено је у документу.