latinica  ћирилица
22/07/2021 |  12:32 | Аутор: СРНА

Кошарац: Примјена преференцијалног третмана била би јасан одговор на ковид 19

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац жали што Савјет министара ни данас, у другом кругу гласања, није подржао Одлуку о обавезној примјени преференцијалног третмана домаћег иако би то могло да буде јасан о јасан одговор на ковид 19 и све кроз шта пролази привредна заједница у Републици Српској и ФБиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је рекао Срни да су одуку подржали сви министри из Републике Српске, али да је дошло до застоја подршке једног дијела министара из ФБиХ.

Он је нагласио да је приједлог био веома добар с обзиром на чињеницу да је у експозеу и политикама Савјета министара које промовише и предсједавајући Зоран Теглтија и ресорно министарство базично како и на који начин заштити домаћу привреду.

Савјет министара ову одлуку није подржао у првом кругу гласања, 26. маја.

Кошарац је рекао да је видљиво да привреда БиХ, као и привреда на глобалном нивоу, у вријеме пандемије, трпи одређене промјене, те да би увођење преференцијалног третмана домаћег био адекватан одговор на пандемију ковида 19.

Он је напоменуо да се не слаже са процјенама европских представника у БиХ да увођење преференцијалног третмана домаћег није добра политика, јер се на тај начин, у тешким временима, омогућава да привреда у Републици Српској и ФБиХ послује боље.

- То је била добра предложена мјера. Мислим да није добра заробљеност тиме шта ће нам рећи европски предстваници. Мислим да је требало да будемо много више мотивисани тиме како и на који начин помоћи нашој локалној, домаћој привреди -  истакао је Кошарац након сједнице Савјета министара.

Кошарац је поручио да ће наставити предлагати рјешења која ће омогућити боље пословање домаће привреде и у Републици Српској и у ФБиХ, јер је базична политика заштити домаћу производњу, без обзира на ставове европске заједнице или неких амбасада у БиХ.

- Преференцијални фактор је био 30 одсто, мјера је требало да се имплементира до 1. јула 2022. године. То би био снажан инпут нашим привредницима - рекао је Кошарац и додао да за то постоји подршка привредне заједнице Републике Српске и ФБиХ.