latinica  ћирилица
22/07/2021 |  12:41 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

Уклоњена угинула риба, слиједе анализа воде и чишћење канала

У прњаворском "Рибњаку" завршено је уклањање угинуле рибе у предвиђеном року који је одредила републичка инспекција, а у наредном периоду треба урадити анализу воде и чишћење канала, потврдила је стечајни управник "Рибњака" Прњавор Наташа Косић.
"Рибњак" код Прњавора - Фото: РТРС
"Рибњак" код ПрњавораФото: РТРС

Косић је појаснила да је риба посута кречом и закопана у земљу, а кречом је третирана и вода у рибњаку, као и да је количину рибе немогуће исказати бројкама.

- Риба коју смо уклонили почела се распадати због чега у овом случају није могуће установити тачно стање, односно количину угинуле рибе. Слиједи контрола воде и посао чишћења канала за шта ћемо морати тражити помоћ локалне заједнице и свих других институција јер за то немамо новца у стечајној маси, али се то мора урадити да се овакве ствари не би понављале - рекла је Косићева за Срну.

Према њеним ријечима, наредне седмице би требало да буде одржан састанак Одбора повјерилаца "Рибњака" након чега ће се знати више о судбини предузећа које је сада у стечајном поступку.

Општински ветеринарски инспектор Александар Гарић рекао је да се у прњаворском "Рибњаку" није десила еколошка катастрофа, као и да не постоји опасност по околину.

- Ово је стајаћа вода и нема могућности ширења даље било каквог агенса штетног по здравље становништва - истакао је Гарић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је 15. јула у складу са пословником Скупштине општине затражио да се сазове посебна сједница, али да се то још није десило.

- Очекивао сам да се сједница закаже у року од два-три дана, али је очигледно руководству Скупштине важнији годишњи одмор од оваквих проблема. Мислим да је ту у питању оно што сам већ истицао, да скупштинска већина иде на руку одређеним тајкунима како би приватизовали "Рибњак", али ја сам ту да то не дозволим - нагласио је Томаш.

Он је навео да је чињеница да скупштинска већина нема капацитет да спријечи да се ситуација у овом предузећу ријеши према општем, а не приватном интересу, као и да се сједница СО на којој ће се расправљати о овој проблематици мора заказати.