latinica  ћирилица
22/07/2021 |  14:11 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Вучић: "Мини-шенген" мијења име

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће се крајем јула у Скопљу састати са предсједницима влада Сјеверне Македоније и Албаније Зораном Заевим и Едијем Рамом и да ће тада бити промијењено име "мини-шенгена", који тренутно чине ове три државе.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Они који припадају земљама "малог Шенгена", ми ћемо дати ново име 28. или 29. јула, јер ми немамо везе са Шенгеном. Тада ћемо показати људима да можемо да идемо још даље - изјавио је Вучић новинарима у Крагујевцу.

Одговарајући на питање шта је данас на видео-састанку разговарао са Заевим и Рамом, Вучић је рекао да су радили на три важна документа, која ће, како вјерује, бити потписана у Скопљу.

- Верујем да ћемо потписати важна документа о трговини, али и о радним дозволама и међусобној подршци у случајевима катастрофалних ситуација, поплава, пожара. Много тога радимо, веома верујем у наш економски напредак целог региона, њихових земаља, али пре свега наше земље. То је све у корист и интересу нашег народа и њихових народа - рекао је Вучић.

Он је додао да ће постојати специјалне траке за путовање људи из региона, као и за оне који долазе из ове три земље, да могу брже да прођу.

- Да људи виде корист од тога да могу брже да прелазе него представници земаља ЕУ - рекао је Вучић.

"Мини-шенген" је предложена заједница земаља са првенствено економском сарадњом на подручју Балкана, а њене чланице су Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, док је позив за прикључење упућен и БиХ и Црној Гори.

Што се тиче најаве турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да креће у кампању признавања самопроглашеног Косова, Вучић је навео да, ако било ко донесе одлуку о признању независности Косова, Србија ће исте секунде кренути у кампању повлачења признања.

- Веома поштујем Ердогана, желимо најбоље односе са Турском, али ми имамо своју земљу и своје интересе и у складу са тим интересима ћемо се понашати - рекао је Вучић.