latinica  ћирилица
22/07/2021 |  15:15 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Тривић-Гњатић: Нико неће бити проглашен технолошким вишком

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас да, док год је на позицији ресорног министра, ниједан запослени у школама у Српској неће добити отказ нити ће бити технолошки вишак, јер је њихов квалитет потребан у реформским процесима који се тренутно воде.
Тривић - Гњатић - Фото: РТРС
Тривић - ГњатићФото: РТРС

- Одређен број параметара показује мањи број ученика у школама и то нам диктира начин организације наставе, односно наставничких норми. Тако ћемо и овај пут имати одређени број наставника који би требао да изгуби норму или остане без пуне норме. Заједнички желимо да сачувамо квалитет које нуде кроз унапређење и реформу процеса образовања - рекла је Тривићева новинарима након састанка са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Српске Драганом Гњатићем.

Саговорници су изразили заједнички став да школа почне 1. септембра и да се ученици врате у школске клупе, као прије појаве вируса корона уз обазривост, како то буде диктирала епидемиолошка ситуација.

Тривићева очекује да ће до краја августа бити обављена потпуна вакцинација свих запослених у просвјети који су изразили жељу да буду вакцинисани, а упућен је и допис свим директорима основних и средњих школа, као и предшколских установа, да у сарадњи са домовима здравља на свом подручју организују вакцинацију.

- У наредном периоду почећемо рад на изради новог закона о основном образовању и васпитању, а сигурна сам и да ће се радити и измјене Закона о средњем васпитању и образовању по питању саме наставе, броја ученика у учионицама и свих распореда који ће унапредити процес образовања и довести до његовог већег квалитета - навела је Тривићева.

Она је додала да ће од другог разреда основне школе од нове школске године увести нови предмет - "Дигитални свијет" у намјери да ученици стичу елементарна знања о новим технологијама и како би се упознали са позитивним и негативним стварима које могу очекивати када се укључе у дигитални свијет.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Српске Драган Гњатић рекао је да је разговарано и о могућем или дјелимичном технолошком вишку радника, те да је на састанку добио увјеравања да ће се и у наредној школској години наћи посао за све раднике запослене на неодређено вријеме и да ће они имати пуну норму и пуну плату.

- Ученика је све мање и сваке године се уписује мање првачића. У претходном периоду смо имали проблема по том питању и то рјешавали у складу са датим околностима - нагласио је Гњатић.

Он је навео да синдикат инсистира на добровољности радника када је ријеч о имунизацији и подржава процес вакцинације против вируса корона, јер се тиме штити и здравље просвјетних радника, али и свих грађана Српске, те очекује да ће што прије бити извршена масовна вакцинација просвјетних радника