latinica  ћирилица
22/07/2021 |  16:03 | Аутор: СРНА

Вукадиновић: Уставни суд БиХ подстиче неспоразуме међу три народа у БиХ

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је да би Уставни суд БиХ требало да штити Дејтонски споразум који гарантује постојање ентитета с конститутивним народима и једнаким правима, али досадашње негативно искуство наводи на закључак да је циљ овог суда подстицање неспоразума и неслоге међу три равноправна народа у БиХ.
Милан Вукадиновић (Фото: opstinafoca.rs.ba) -
Милан Вукадиновић (Фото: opstinafoca.rs.ba)

Поводом одлуке Уставног суда да се задужи Комисија за концесије БиХ да у року од три мјесеца ријеши спорна питања између БиХ и Републике Српске настала у вези са додјелом концесија, Вукадиновић је навео да никоме из Уставног суда нису сметале стотине концесија на територији ФБиХ.

Он је истакао да је изградња Хидроелектране Бук Бијела прилика да ова општина економски процвјета и направи огроман финансијски искорак, те тако буде позитиван примјер и узор свим локалним заједницама у региону.

- Локална заједница не види ништа спорно у томе што се хидроелектране праве на нашој територији унутар Републике Српске - нагласио је Вукадиновић.

Након потписивања изјаве на заједничкој сједници Владе Републике Српске и Владе Србије, општина Фоча сматра да се радови спроводе у складу са одредбама Закона о унутрашњој пловидби Српске којима се све ријеке у Српској, укључујући Дрину, воде као "унутрашње воде Српске", истакнуто је у саопштењу начелника општине Фоча.

- Подсјећам да никоме из Уставног суда БиХ нису сметале стотине концесија на територији ФБиХ, а нису реаговали ни прије неколико година када су за `Бук Бијелу` биле заинтересоване кинеске и њемачке компаније - нагласио је Вукадиновић.

Он сматра да је ово истовремено и удар на буџет општине Фоча која се опредијелила за развој туристичких и хидропотенцијала локалне заједнице, а евентуалном неизградњом тих великих хидроелектрана општина би остала без неколико милиона КМ у буџету сваке године.

- Нећемо одустати од ове идеје да сви грађани који живе у Фочи заслужују економски процват и финансијску корист која ће бити остварена изградњом хидроелектрана система Горња Дрина. Фочаци су били и биће добри домаћини, зато ћемо се суздржати од тешких ријечи и наставити да радимо оно што мислимо да је најбоље - нагласио је Вукадиновић

Камен темељац за Бук Бијелу постављен је половином маја, а пројекат вриједан 220 милиона евра финансирају електропривреде Српске и Србије.

Уставни суд БиХ наложио је 16. јула Комисији за концесије БиХ да у својству Заједничке комисије за концесије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке, ријеши спорна питања између БиХ и Републике Српске настала у вези са додјелом концесија.