latinica  ћирилица
22/07/2021 |  17:13 ⇒ 17:14 | Аутор: Агенције

Прашума Јањ ускоро на Листи свјетске баштине УНЕСКО? (ФОТО)

Центар за свјетску баштину УНЕСКО требало би да прогласи прашуму Јањ код Шипова природним добром од свјетског значаја.
Прашума Јањ - Фото: СРНА
Прашума ЈањФото: СРНА

Уврштавањем прашуме Јањ на УНЕСкО-ову Листу свјетске баштине било би добијено прво природно добро на овој листи за БиХ, а на којој се већ налазе мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, подручје Старог моста Старог града Мостара и стећци - средњовјековни надгробни споменици , али у категорији културне баштине.

Прашума Јањ је строги природни резерват, површине од 295 хектара, од којих је издвојено 58 хектара у којима је забрањено искориштавање шуме и било каква људска дјелатност. Прашуму чине стабла букве, јеле, јавора, бријеста, јасена и смреке.

Прашума Јањ

УНЕСКО је 2019. године прихватио Тентативну листу за номинацију строгог природног резервата прашума Јањ у оквиру проширења међудржавног серијског добра "Исконске букове шуме Карпата и других регија Европе" те се прашума од тада налази на привременој листи као потенцијално добро за уврштавање на УНЕСК Листу свјетске баштине. Коначну одлуку Комисија УНЕСКО требало би да донесе ових дана.

Тентативна листа је попис оних подручја која се налазе на територији земаља чланица, за које се сматра да су релевантне за упис на Листу свјетске баштине. Номинације за Листу свјетске баштине се не разматрају уколико се номиновано добро већ не налази на Тентативној листи државе.

Државе чланице у своје Тентативне листе укључују она добра која сматрају културном или природном баштином од изузетне универзалне вриједности и која намјеравају да номинују током наредних година.