latinica  ћирилица
22/07/2021 |  17:56 ⇒ 19:54 | Аутор: РТС

Палићки фестивал: Премијера филма "Нечиста крв - грех предака" (ВИДЕО)

Шестог фестивалског дана, филм "Нечиста крв – грех предака" редитеља Милутина Петровића, имаће свјетску премијеру на Палићком фестивалу.
Филм "Нечиста крв - грех предака" - Фото: Screenshot
Филм "Нечиста крв - грех предака"Фото: Screenshot

Након приказивања овог остварења, у оквиру Главног такмичарског програма на љетњој позорници на Палићу, публици ће се поклонити редитељ Милутин Петровић, као и глумци Драган Бјелогрлић, Нела Михаиловић, Катарина Радивојевић, Анђела Јовановић и други.

Филм прати причу о Хаџи Трифуну (Бјелогрлић), угледном српском трговцу, који покушава да очува мир са турским властима, али и да одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом.

"Нечиста крв - грех предака" снимљен је на основу давно изгубљеног сценарија редитеља Војислава Нановића (1922–1983), насталог по мотивима дјела Боре Станковића (1876–1927), који су Бјелогрлић и драматуршкиња Бојана Андрић пронашли у складишту старих папира, а нову адаптацију је урадила Милена Марковић.

Милутин Петровић је рекао да је сценарио сачуван као пожутела копија из времена кад је серију припремао редитељ Жика Павловић (1933–1998).

- Знао сам да је редитељ Миша Радивојевић причао да је то најбољи сценарио који је прочитао. Био сам шокиран када сам схватио да је сценарио, писан седамдесетих година прошлог вијека, и даље вриједан реализације - рекао је Петровић.

2Нечиста крв - грех предака" је, како оцјењује, српски вестерн на јужњачки начин, јер је средина 19. вијека вријеме највише филмовано у вестернима, и онда "не можеш да избјегнеш везу са класицима историје филма", какве су снимали редитељи Џон Форд и Сем Пекинпо.

Послије филмске историјске драме "Нечиста крв - грех предака", услиједиће и серија на РТС-у.