latinica  ћирилица
22/07/2021 |  19:01 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Суша успорила раст уљарица; Потребно улагати у наводњавање (ВИДЕО)

Да би били већи приноси у пољопривреди потребно је улагати у наводњавање, јер високе температуре и недостатак падавина узимају данак на бројним пољопривредним културама.
Биљна болести - Фото: РТРС
Биљна болестиФото: РТРС

Тако је и са сојом, која је у Семберији засијана на 816 хектара. Суша је успорила раст и развој уљарица, које су изложене и нападу гриња. Ове штеточине могу да преполове принос, па стручњаци упозоравају пољопривреднике да благовремено реагују и хемијски третман обаве у вечерњим часовима.

У фазама цвјетања и почетка формирања махуна, соји је потребно много влаге. Међутим, киша у неким дијеловима Семберије није пала два мјесеца, па се ова уљарица бори да преживи. Радиша Марић наводњава поврће и није у могућности да обезбиједи воду на два хектара под сојом. Усјеви су у лошем стању како због суше, тако и због напада штеточина. Неизвјесно је шта ће му остати од овогодишњег рода.

- Попрскао сам, па видјећу опет за дан и два да још једном то урадим, да се спаси што се спасити може Има неких цватки, али то је слабо све, ако не падне киша немамо ништа, готови смо морамо куповати храну, а храна је поскупила ненормално. Велика су улагања, а мала добит тако да не знамо како ћемо прегурати ову годину - наглашава Марић.

На Пољопривредном добру "Семберија" под овом уљарицом је 554 хектара, од чега је 30 сјеменске соје. За сада су усјеви у солидном стању.

- Штеточина још увијек немамо, могуће је очекивати напад гриња овај усљед високих температура у наредном периоду али пратимо стање на терену и реаговаћемо адекватно уколико до тога дође - истакао је Никола Крстовић, технолог ПД "Семберија".

Гриње смањују интензитет фотосинтезе па биљке заостају у расту и формирају мање и ситније махуне. Ако се на вријеме не уочи и одмах не реагује, ова штеточина захвата цијелу парцелу и може да причини велику штету.

-Може да смањи принос сигурно 30,40 одсто, евентуално и 50 одсто у неким ситуацијама и 80 одсто, све зависи до интензитета напада те гриње - истакао је Јово Вујевић, мастер инжењер пољопривреде.

Пољопривредним произвођачима се препоручује редован обилазак парцела, нарочито ободних дијелова и хемијски третман акарицидима.

-Постоји широка палета производа, односно тих акарицида који се користе за сузбијање само је битно одабрати адекватан препарат И реаговати на вријеме како се интензитет напада не би проширио сасвим - поручио је Ђорђе Глишић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Бијељина.

Производња ове уљарице повећана је од како су уведени подстицаји од 200 марака по хектару. Осим што је изузетно корисна компонента у сточној исхрани, соја је драгоцјена и као трећи усјев у плодореду, ради сузбијања црвенила кукуруза, побољшања механичке и физичке особине земљишта, а обезбијеђен је и пласман.