latinica  ћирилица
23/07/2021 |  12:13 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Проблеме борачких категорија рјешавати системски, без политизације

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Бањалуци да проблемима Ветерана одбрамбено-отаџбинског рата треба приступити без политизације, те системски рјешавати проблеме борачких категорија, за шта су Народна скупштина и Влада спремне и отворене.
Чубриловић са представницима Ветерана одбрамбено-отаџбинског рата - Фото: СРНА
Чубриловић са представницима Ветерана одбрамбено-отаџбинског ратаФото: СРНА

Чубриловић је у присуству министра рада и борачко-инвалидске заштите Душка Милуновића и предсједника скупштинског Одбора за борачко-инвалидску заштиту Маринка Драгишића разговарао са представницима Ветерана одбрамбено-отаџбинског рата о њиховој иницијативи за сазивање посебне сједнице парламента на чијем дневном реду би се нашле измјене постојећег закона којим су регулисана права борачких категорија, саопштено је из Народне скупштине.

Он је рекао да је парламент спреман да разматра ово питање, али да оно у процедуру мора бити упућено по одредбама скупштинског Пословника, које подразумијевају конкретизован захтјев за измјене законских рјешења уз материјал који треба доставити Колегијуму Народне скупштине који ће се потом изјаснити о предложеној тачки дневног реда или заказивању посебне сједнице.

Усаглашено је да Ветерани у сарадњи са стручном службом Министарства борачко-инвалидске заштите припреме конкретизован захтјев и материјал који желе да делегирају за расправу, а Чубриловић им је у том послу понудио помоћ и стручне службе Народне скупштине, која им стоји на располагању.

Милуновић је рекао да је ресорно министарство спремно да помогне и да се у пословничкој процедури материјал достави у Народну скупштину на разматрање.

Он је рекао да се у највишим структурама власти такође налазе борци прве категорије и нагласио да постоји спремност и разумјевање да се проблеми ријеше на задовољство свих, али да се мора избјећи било каква политизација.

Драгишић је изразио задовољство што се о проблемима бораца разговара у институцијама система, прво у Влади, а сада у Народној скупштини, истичући да је то једини пут за постизање рјешења.

Он је подсјетио да се Одбор бавио овим питањем и да је у мају одржана тематска сједница на којој су учествовали представници више борачких удружења.

Представници Ветерана рекли су да ће прецизирати своје захтјеве и у договору са ресорним министарством их упутити у Народну скупштину.