latinica  ћирилица
23/07/2021 |  12:41 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Починиоци стравичног злочина у Јабуци 29 година на слободи

На Градском гробљу Божовац у Фочи је обиљежено 29 година од стравичног страдања 43 српских мјештана фочанске Јабуке, које је на кућном прагу убила муслиманска војска из Горажда.
Сјећање на страдале, Фоча - Фото: СРНА
Сјећање на страдале, ФочаФото: СРНА

Тзв. Армија БиХ је 23. јула 1992. године попалила 18 српских села на подручју Јабуке, тада фочанске мјесне заједнице, на лијевој обали Дрине, подно планине Јахорине.

Припадници те војске су на свиреп начин убили 43 српских мјештана, међу њима и дјечака од 13 година Нова Елеза, слијепу старицу Милку Ковач, непокретну Зорку Симовић, као и партизанског ветерана из Другог свјетског рата, јунака из Битке на Сутјесци и са Сремског фронта Милоша Вуковића.

Убијени су и старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић.

Православна црква Преображења Господњег минирана је и до темеља срушена.

Предмет "Јабука" је прије три године од тужилаштва у Требињу преузело Тужилаштво БиХ, али се од тада ништа није десило.

Предсједник Удружења прогнаних и расељених Срба и свједок злочина Љубиша Симовић каже да их је прошле године обрадовала посјета људи из Тужилштва, који су заједно с њим обишли мјесто страдања, али се ни након тога ништа није промијенило.

- Још једном их питам, до када ће бити закључани злочини на простору Фоче, не само у Јабуци, већ и у Јошаници и осталим стратиштима, да за злочине над Србима нико не одговара. Опет понављам, било би ми лакше и све бих ово другачије поднио да је бар један човјек процесуиран и приведен правди - каже Симовић.

Он је апеловао да се све надлежне институције у Српској и општини Фоча на неки начин заузму да правосудни органи почну радити свој посао.

- Када су људи из Тужилаштва долазили у село, видјели су гдје се то десило и да постоје имена људи које смо ми навели, да их макар приведу и испитају - рекао је Симовић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истиче да је жалосно и недопустиво да за бројне злочине над српским цивилима на подручју општине Фоча нико није одговарао.

- У сарадњи са борачким организацијама, организацијама погинулих и ратних војних инвалида, предузећу неке од корака да утичемо, односно да пишемо Тужилаштву и Суду БиХ. Заиста је вријеме да се неке ствари изведу на чистац и да знамо ко је одговоран за ове злочине - рекао је Вукадиновић.

Након рата, Јабука је припала ФБиХ, па се преостало српско становништво морало селити са својих огњишта, а посмртни остаци убијених Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи.

Парастос убијеним Јабучанима и ове године биће служен на Преображење Господње, 19. августа, код споменика у порти обновљене јабучке цркве.