latinica  ћирилица
24/07/2021 |  18:58 ⇒ 25/07/2021 | 08:29 | Аутор: РТРС

Званичници Српске: Инцкова одлука продубљује кризу у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка о допуни Кривичног закона који се односи на забрану и кажњавање негирања геноцида је непотребна и продубљује кризу у БиХ, став је највиших званичника Републике Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Наглашавају да је одлука проузроковала нестабилност, тензије и неизвјесност на шта ће институције Српске адекватно одговорити и одбацити наметнута рјешења.

Представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата истичу да је ријеч о црвеној линији и позивају политичке представнике у Српској на јединство.

Наметнуте одлуке високог представника о забрани и кажњавању негирања геноцида и величања ратних злочинаца ступиће на снагу даном његовог одласка из БиХ.

За највише званичнике Републике Српске Инцкова одлука је неприхватљива. Високи представник се није водио општим добром, став је предсједнице Српске Жељке Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Продубљујете неповјерење, тензију, отварате нове ровове, умјесто да закопавате старе, да дођете до рјешења, да имате кључ за одређене проблеме. Правити се овако као да се ништа не дешава, интервенисати, наметати и очекивати онда да држава функционише складно, то је немогуће - изјавила је Цвијановић.

Званичници Српске истичу да је Инцко својом одлуком довео у питање и опстанак БиХ. Због тога се и најављују реакције које ће бити адекватне и институционално подржане.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик наглашава да је повлачење нелегитимне одлуке Валентина Инцка једини је начин враћања на пређашње стање.

 - БиХ не може више да управља међународни протектор. Сви треба да знају да Република Српска никада није предузимала радикалне потезе. Реаговали смо само због притисака и пријетњи у одбрани свог опстанка и очувања Републике Српске која је политичка реалност, а коју неки попут Инцка и његових међународних ментора упорно покушавају да дисквалификују. То неће моћи јер је народ и руководство Републике Српске одлучно у одбрани свог идентитета, а против било каквог протектората који не постоји нигдје у Европи, само у БиХ - рекао је Додик.

За понедјељак предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић заказао је консултације са представницима парламентарних странака.

Предсједник Владе Радован Вишковић истиче да је ово преломни тренутак за даљу судбину Републике Српске и очување њеног суверенитета.

- Институције Републике Српске ће у наредним данима предузети низ потеза који ће им јасно ставити до знања да БиХ не може даље да функционише на овај начин. То неће бити само израз воље политичког вођства Репубике Српске, него, увјерен сам, јединствен став наших грађана. Вјерујем у то да ће све политичке партије у Републици Српској, без обзира на наше унутрашње политичке разлике, препознати значај овог тренутка и стати у одбрану права да износимо истину. Никада као прије потребно нам је јединство и унутрашњи консенсуз о томе да је ово црвена линија коју неће прећи - нагласио је Вишковић.

Представници Српске поручују да истина која се брани законом није истина, а наметнути Закон долази баш у тренутку када се о истини највише и говори.

Коалиција "Заједно за Сребреницу", коју чине све српске партије из овог мјеста, поручила је да никада неће прихватити наметање закона којим се Срби желе приказати геноцидним.

Представници републичких институција јасни – покушај наметања колективне одговорности не може проћи.

- Хипотетички, то значи да би дијете које се роди данас, а које би након 18 година оспорило ту пресуду, било кривично санкционисано. То је управо показатељ да је то колективна одговорност - изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин сматра потпуно исправним потез руководства Републике Српске о потписивању петиције којом се изражава став о неприхватању закона који је наметнуо Инцко.

- Ајде да видимо ко од нас у Републици Српској мисли да у Сребреници није било геноцида, да то потпишемо. Хоћете ли ухапсити 500.000 Срба, милион срба. У који затвор ћете да их ставите? Хоће се тај затвор звати БиХ? Је ли то држава у којој Срби треба да живе? Затвор у коме не смије да мисли својом главом? - истакао је Вулин.

Одлазећи високи представник посљедњом одлуком потврдио је да Закон лежи у сили и због тога је потребан јасан одговор институција, поручују представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, који ће се обратити на посебној сједници Народне скупштине.

- Ово је порука изабраним представницима српског народа да ту Републику Српску морају штитити и да је заједно морамо одбранити - поручио је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Стручњаци из области права истичу да је ријеч о црвеној линији.

- Ми овакве ствари нисмо дозвољавали ни 1992. ни 1993. године. Ово је најозбиљнији испит зрелости за позицију и опозицију Републике Српске. Ово није питање ко је на власти и ко није на власти. Ово је питање опстанка, или има или нема Републике Српске - рекао је професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић.

Наметнутим Законима који се објављују на Интернет страници ОХР-а показало се да су процедуре, право, закон и суверенитет давно напустили БиХ.

ОХР одавно нема подршку Русије и Кине које су у Савјету безбједности УН-а и затражиле затварање канцеларије високог представника у БиХ.

На Инцково мјесто, без сагласности Савјета безбједности, покушава се поставити Кристијан Шмит, чији је легитимитет оспорен и прије него што је закорачио у БиХ.