latinica  ћирилица
25/07/2021 |  14:44 | Аутор: СРНА

Њемачка: Могућност нових ограничења за невакцинисане

Постоји могућност да ће бити неопходна ограничења за невакцинисане против вируса корона, уколико дође до наглог пораста броја заражених вирусом корона у Њемачкој у сљедећих неколико мјесеци, изјавио је Хелге Браун, шеф кабинета њемачког канцелара Ангеле Меркел.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

Браун је, међутим, за њемачки недјељник "Билд ам зонтаг" рекао да не очекује нове строге мјере затварања због епидемије у Њемачкој.

Он је истакао да би невакцинисаним лицима могао бити забрањен улаз у објекте као што су ресторани, биоскопи и стадиони, јер "представљају превелики ризик за остале".

Према његовим ријечима, вакцинисање је важно ради заштите од тешке болести, као и због тога што ће "вакцинисани имати веће слободе у односу на оне који нису примили вакцину".

Браун је нагласио да ће таква политика бити законита, јер је држава одговорна за заштиту здравља грађана, пренио је АП.

Усљед ширења заразнијег делта соја вируса корона, њемачки политичари разматрали су могућност обавезног вакцинисања радника у одређеним областима рада, укључујући медицинско особље. Међутим, за сада нису спроведена било каква нова ограничења нити посебни захтјеви.

Меркелова је током недавне посјете Институту "Роберт Кох" изјавила да за сада неће бити спроведена поменута политика, јер власти желе да се, прије свега, усредсреде на сам процес вакцинације.

Она, међутим, није искључила могућност другачијег става власти за неколико мјесеци.