latinica  ћирилица
25/07/2021 |  18:44 ⇒ 26/07/2021 | 07:09 | Аутор: РТРС

Какав ће бити одговор Српске на одлуку високог представника? (ВИДЕО)

Поводом посљедње наметнуте одлуке високог представника, у Бањалуци ће сутра у Народној скупштини Републике Српске бити одржан састанак предсједника свих парламентарних странака са сједиштем у Српској.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

Овај састанак сазвао је предсједник Парламента Недељко Чубриловић, како би се усагласили ставови и одговор на Инцкову одлуку. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Српска неће дизати било какве оружане побуне, већ искључиво политичке, додајући да ће имати своју листу приједлога које ће понудити осталим лидерима.

Уочи састанка са лидерима парламентарних странака у Српској Милорад Додик износи своје приједлоге - одбити сва наметања која су се икада десила од високог представника, донијети одлуку о повлачењу Републике из свих споразума, међу којима је и онај о Оружаним снагама, забранити дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ на простору Српске и вратити се ономе што пише у Дејтону.

- Ми смо само на два споразум дали сагласност, а то је војска и оружане снаге. Остало је све наметнуто. Наравно ми нећемо дизати никакве револуције ни оружане побуне, али ћемо подигнути сигурно политичку побуну која ће ићи дотле да ће показати да БиХ никако не може да функционише - истакао је Додик.

Укупна ситуација требало би да буде размотрена на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, каже Додик и Инцкову одлуку још једном назива ударом на истину.

- Апсурд да буде већи још, има људи који су из области права, каже, закон ступа на снагу осам дана након објављивања на сајту ОХР-а, то је исто као да неко ловачко друштво донијело неки закон и рекло сада више не гањамо животиње, него гањамо људе и онда након седам дана да вриједи. Нигдје нема у правној пракси нешто тако слично - додао је Додик.

Реакције се, од тренутка доношења одлуке нижу и у Београду. Посљедња долази од предсједника Србије Александра Вучића. Каже – наметнуте одлуке никада нису донијеле добро. Тврди, још није добио анализу правних експерата, али и без обзира на то са Бошњацима је нужан широк друштвени дијалог.

- Ја нисам присталица наметнутих и окртоисаних одлука, оне никада никоме нису донијеле ништа добро. Оне су доносиле само још веће подјеле. Али ево, видјећемо како ће то да изгледа у будућности - нагласио је Вучић.

Посљедње Инцково посезање за "бонским овлашћењима" само додатно удаљава Сарајево и Бањалуку, сматрају аналитичари. Бивши декан бањалучког Факултета политичких наука и члан Сената Републике Српске Ненад Кецмановић каже, ако је и намјера била да се ствари донекле поправе, резултираће само супротним.

- Ово је, знате, уље на вратру, биће нови повод за сукобе тим прије што је читава та ствар око високог представника проблематизована на међународном нивоу - каже Кецмановић.

Нижу се и реакције историчара. За њих је Инцкова одлука скандал, чији је циљ забрана сваког, па и научног истраживања појединих ратних догађаја и стављање хипотеке геноцидности цијелом народу.

- Сада је овом одлуком пружен добар алиби за све они који ће умножавати нападе на Републику Српску у наредном периоду и нас сигурно у том погледу чекају невесела времена. Оно што је друга опасност, не мање значајна, можда чак и већа од овога што сам рекао, јесте тај историјски ревизионизам - додао је историчар Драга Мастиловић.

- Ми треба да главне снаге своје истраживачке усмјеримо на истраживање геноцида у 20. вијеку. Нама је потребна резолуција која забрањује порицање геноцида над српским народом и то не само Јасеновца или Јадовна или Старог Брода или Гаравица, него геноцида који је српски народ претрпио 90-их година - истакао је историчар Милош Ковић.

Какав ће тачно бити одговор из Српске могло би да буде познато већ сутра. Представници свих странака најавили су свој долазак у Народну скупштину. Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић очекује да ће парламентарне странке показати највећу могућу саборност и заједнички став, додајући да ће и ова странка изнијети своје приједлоге.