latinica  ћирилица
25/07/2021 |  19:27 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Требињски виноградари очекују добaр род грожђа (ВИДЕО)

Требињски виноградари, ако је судити према тренутном стању, очекују добaр род грожђа.
Виноградарство - Фото: РТРС
ВиноградарствоФото: РТРС

На руку су им ишли сушан период и изостанак биљних болести. Процјењују да ће убрати веће количине грожђа у односу на прошлу годину.

Повољна чињеница је што су винарије, захваљујући смиривању пандемије и отварању тржишта, успјеле да продају значајније количине вина.

Јово Руњевац, из насеља Згоњево, каже да је овогодишњи род грожђа, на више од једног хектара винограда, у изузетно добром стању. Кише су изостале, па лозу није морао често да третира заштитним средствима. Зрeње ће каснити десетак дана, али продаја не би требало да буде проблем.

- Ако је грожђе са овог подручја, и има добар квалитет, није проблем, имамо интересанте из других подручја - рекао је Руњевац.

Због кашњења вегетације, тек је почело шарање гроздова. У плантажама Агрофина од краја јуна у функцији су системи за наводњавање. У току је скидање вишка зелене масе и припрема гроздова за зријевање.

- То се ради да би влага, храна, витамини ишли у грозд, а послије бербе у коријен, да се припреми за наредну годину - навео је пословођа Агрофина Ђоко Радуловић.

Виногради, у овом периоду године, излазе из критичног периода за развој биљних болести пламењаче и пепелнице.

Дуг и сушан период ове године допринио је добром квалитету грожђа. У Агрофину кажу да очекују род већи за десет до петнаест одсто у односу на прошлу годину.

А ријеч је од око 1,1 милион килограма. Због интереса домаћих и винарија у региону, прољетос су засадили нових дванаест хектара бијелим сортама грожђа.

- Отприлике, улагања су 40 до 50.000 марака по хектару, за три године, када лоза излази на први значајнији род - истиче руководилац виноградарске производње Агрофин Бранко Анђелић. 

Анђелић је рекао да су, због нелојалне конкуренције и увоза грожђа, принуђени да цијену грожђа годинама држе на истом нивоу, иако трошкови расту.

- Некад је упитна сама производња, јер су улагања велика, некад је тешко сачувати грожђе, да не дође до болести. Ако немамо квалитет, немамо ни приходе - додао је Анђелић.

Уколико потрају повољни временски услови, главну бербу грожђа очекују у првој декади септембра.