latinica  ћирилица
25/07/2021 |  21:16 | Аутор: СРНА

Нови локалитети додати на Листу свјетске баштине

Локалитети из Саудијске Арабије и Француске, као и група европских бања додати су на Листу свјетске баштине УНЕСК-а.
УНЕСКО - Фото: архив
УНЕСКОФото: архив

На листу је додат француски светионик "Кордоуан" који је стар 400 година и познат као "краљ светионика". Он је посљедњи такве врсте у Француској и тек други послије шпанске "Ла коруње", који је уписан на Листу свјетске баштине УНЕСК-а.

Изграђен је на самом крају 16. вијека и стоји у Атлантском океану у југозападној Француској у "изузетно непријатељском окружењу", наводе из Унесковог комитета за свјетску баштину, који је своју одлуку објавио на годишњем састанку одбора одржаном у Фуџоуу у југоисточној кинеској провинцији Фуђијен.

Шести по реду локалитет из Саудијске Арабије добио је признање од Унеска. Хима, која се налази на југозападу те државе, дом је једног од највећих комплекса умјетности од стијена на свијету, јавља Кинески међународни радио.

Хима има више од 34 одвојена локалитета, укључујући натписе на стијенама и бунаре дуж руте древних арапских каравана. Локација обухвата 557 километара квадратних.

На Листу свјетске баштине УНЕСК-а уписана је и група водећих европских бања због "изузетног свједочанства о европском бањском феномену" од 18. вијека до тридесетих година прошлог вијека, навео је Унеско у свом саопштењу.

Међу бањама уписаним на Унеско листу су Баден беи Виен у Аустрији, Спа у Белгији, Карлове Вари, Франтискови Лазне и Маријанске Лазне у Чешкој, Виши у Француској, Бад Емс, Баден-Баден и Бад Кисинген у Њемачкој, Монтекатини Терме у Италији и бања Бет у Великој Британији.