latinica  ћирилица
26/07/2021 |  17:58 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Тегелтија: СДА овладава правосуђем

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија рекао је да је премјештај Гордане Тадић са функције главног тужиоца БиХ коначан корак СДА да овлада правосуђем БиХ, што је он, како је истакао, најавио када је дао оставку на мјесто предсједника ВСТС-а.

- Првостепена одлука ВСТС-а о премјештању Гордане Тадић са позиције Гордане Тадић је коначни корак у потпуном овладавању СДА над правосуђем на нивоу БиХ, који сам најавио још прије шест мјесеци када сам давао оставку на мјесто предсједника ВСТС - рекао је Срни Тегелтија.

Тегелтија је подсјетио на цијелу игру у вези са захтјевом за његову смјену и оставке коју је дао на функцију предсједника ВСТС-а.

- Ко год има неке сумње у то, нека погледа моју конференцију за штампу из тог времена и изјаве које сам тим поводом дао и најавио ова дешавања - навео је Тегелтија.

Он је додао да ова одлука још није правоснажна и да треба сачекати и видјети каква ће бити одлука другостепене комисије и сачекати евентуално трећестепену одлуку ВСТС-а у цјелини.

Тегелтија је поновио да је ова одлука посљедња степеница у апсолутном овладавању правосуђем на нивоу БиХ од стране СДА и Бакира Изетбеговића у шта не треба имати никакву сумњу.

- Уколико оваква одлука остане и до краја другостепеног и евентуално трећестепеног поступка рачунајте на потпуну диктатуру СДА у БиХ. Иако ће посљедице овакве одлуке, уколико остане и на крају поступка, трпјети сви противници СДА, она ће посебно тешке посљедице имати према Републици Српској, јер СДА добија у руке оружје које им је једино фалило за увођење потпуне диктатуре - образложио је Тегелтија.

Он је додао да не жели да коментарише садржај прекршаја за који је Тадићева проглашена кривом и мјеру која јој је изречена јер је то потпуно правно смијешна одлука и непримјерена таквом дисциплинском прекршају "чак и ако би таквог прекршаја и било, а нема га".

- У сваком случају ово није само недемократска и неправична одлука већ врло опасна одлука, која у својим коначним консеквенцема може имати врло озбиљне и непредвидиве посљедице - закључио је Тегелтија.

Гордана Тадић смијењена је са мјеста главног тужиоца БиХ, саопштио је Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ након одлуке првостепене дисциплинске комисије за тужиоце.