latinica  ћирилица
27/07/2021 |  13:40 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Посебна сједница Парламента Српске у петак; Затворена за јавност (ВИДЕО)

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана у петак у 12.00 часова, рекао је након сједнице Колегијума, предсједник Парламента Недељко Чубриловић.
Колегијум НСРС -
Колегијум НСРС

Он је рекао да ће сједница бити затворена за јавност.

- У складу са договором биће затворена за јавност из разлога што је договор свих да нико не би требао на овој теми да скупља политичке поене - истакао је Чубриловић.

Шефови клубова су данас представили приједлоге за двије тачке.

- То су измјена Кривичног закона Републике Српске и доношење закона о непримјени одлуке високог представника. Предлагачи закона су клубови посланика у НСРС, а Вијеће народа радице у складу са предвиђеном процедуром -  рекао је Чубриловић, на конференцији за новинаре.

Чубриловић је захвалио лидерима свих политичких партија који су јуче исказали одговорност према теми која је наметнута и која је проблем за Републику Српску, те постигли договор који је, како је истакао, прије свега у интересу Српске.

Нагласио је да се очекује минимална расправа.

- Односно, да уз договор шефова клубова учествују по један или два представника клуба и да шефови странака имају могућност да се обрате у времену које је за то предвиђено - додао је Чубриловић.

У складу са јуче постигнутим договором, српски представници се данас нису појавили на сједници Представничког дома БиХ.

- На тој сједници требало је да буде усвојен буџет, али није. Хоће ли сад неко наметнути и буџет? - упитао је Чубриловић.

Договорено је да састанци лидера странка буду настављени и у наредном периоду.

- Лидери у Српској неће се повући. Сједница у петак показаће јединство и у Парламенту Српске. Усаглашено је оно што стоји у закључцима и званичних састанака са новим високим представником неће бити - рекао је Чубриловић.

Посланик Уједињене Српске и потпредсједник Парламента Милан Петковић истакао је да је правни тим ове странке припремио и предложио закон о неспровођењу одлуке високог представника.

Посланик ПДП-а Перица Бундало истакао је да је добро што ће одговор Српске бити институционалан.

Посланик СДС-а Иванка  Марковић рекла је да ће данас бити одржан састанак представника свих парламентарних политичких партија, гдје ће бити донесена заједничка одлука о форми измјена Кривичног закона.

Снажну подршку договору лидера послали су и представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. Након састанка у Бањалуци очекују потпуну реализацију договореног.