latinica  ћирилица
29/07/2021 |  13:30 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

"Отворени Балкан" нови назив за иницијативу мини-Шенген

"Отворени Балкан" нови је назив за иницијативу мини- Шенген, објављено је данас у Скопљу на Економском форуму о регионалној сарадњи, на којем су учествовали предсједник Србије Александар Вучић и премијери Сјеверне Македоније Зоран Заев и Албаније Еди Рама.
Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Рама је рекао у обраћању на форуму да је иницијатива мини-Шенген потребна региону уколико жели да се привредно развија и иде напријед.

- Неки људи су кажњени да живе у прошлости, ми желимо да се окренемо ка будућности путем ове заједничке иницијативе која има за циљ да у региону, као што је у ЕУ, заживе четири слободе - слобода кретања људи, капитала, добара и услуга - рекао је Рама.

Он је нагласио да ова иницијатива није ексклузивна иницијатива Албаније, Србије и Сјеверне Македоније, већ да је на добробит свих у региону и да свако ко жели да се прикључи треба то да учини, пренијели су београдски медији.

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев поручио је да данас почиње нова ера сарадње и да ће бити дато ново име иницијативи мини-Шенген што ће бити додатни импулс привредној сарадњи, али и релаксацији политичких односа у региону.

- Ово ће бити препозната иницијатива која ће бити широко прихваћена и у Бриселу и у Вашингтону. То може да направи озибљан допринос у политичкој релаксацији у региону - истакао је Заев.

Он је истакао да је важно да се успостави 24-часовни рад граничниих служби и прошире зелени коридори од Западног Балкана ка ЕУ.

- Наш циљ је да имамо непрекидно кретање између граничних прелаза три земље, а надамо се и шире - нагласио је Заев.

Током одржавања форума Вучић, Рама и Заев потписали су три документа који ће олакшати трговину у региону, омогућити јединствено тржиште рада и међусобну помоћ у ванредним ситауцијама.