latinica  ћирилица
29/07/2021 |  17:23 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Бенцун: Наметнути системи су се увијек урушавали

Синиша Бенцун, амбасадор БиХ при ОЕБС-у и УН-у у Бечу, рекао је да је ОЕБС одиграо кључну улогу у провођењу Дејтонског мировног споразума у БиХ у раним годинама након сукоба.
Синиша Брецун (Фото: infobijeljina.com) -
Синиша Брецун (Фото: infobijeljina.com)

У интервјуу за портал Инфо Бијељина, Бенцун наглашава да данас, изградњом домаћих институција, тај мандат нема извршни него савјетодавни карактер.

Он притом истиче потребу потпуно неутралне позиције ОЕБС-а и других међународних актера у БиХ у погледу провођења било каквих реформи које задиру у Дејтонски мировни споразум.

Бенцун објашњава да су изабрани представници једини мјеродавни за консензуални договор око уставних и свих других реформи.

Брецун каже да је ОЕБС одиграо кључну улогу у провођењу Дејтонског мировног споразума у БиХ у раним годинама након рата.

- Његов мандат био је подијељен у три домена: слободни и поштени избори, надзор над поштивањем људских права, и вођење преговора у вези са контролом наоружања, разоружањем и мјерама за изградњу повјерења. На примјер у годинама прије формирања изборне комисије у БиХ, ОЕБС није само посматрао, него у ствари проводио изборе у БиХ. Данас изградњом домаћих институција тај мандат нема извршни него савјетодавни карактер, иако смо неријетко били свједоци да руководеће особе у међународним организацијама бивају увучене у локалне политичке замке сврставајући се на неку од страна у БиХ, што свакако није добро за изградњу повјерења - рекао је он.

Брецун додаје да и након бројних постконфликтних реформи и данас неки актери оспоравају дејтонско уставно уређење са двјема поддржавним јединицама, Републиком Српском и Федерацијом БиХ, те три равноправна народа - Србима, Бошњацима и Хрватима.

- У исто вријеме заборављају да је прије 26 година направљен сложен и тежак компромис који није само окончао рат, већ је донио и стабилан мир. Ово све говорим да бих истакао потребу потпуно неутралне позиције ОЕБС-а и других међународних актера у БиХ у погледу провођења било каквих реформи које задиру у Дејтонски мировни споразум. Изабрани представници једини су мјеродавни за консензуални договор око уставних и свих других реформи. Историја нас учи да је изградња државе углавном резултат интерног процеса и договора који мора имати домаћи фундамент. Наметнути системи и одлуке су се увијек, прије или касније, урушавале или бивале камен спотицања за економски и сваки други напредак - каже Брецун.

Он истиче да је Аустрија савезник свих земаља западног Балкана у процесу евроинтеграција.

- Свједочи томе и посљедње окупљање регионалних лидера на позив канцелара Себастијана Курца. Утичу на такав став наравно и економски и геостратешки интереси, а историјско насљеђе које имамо са том земљом требало би бити од помоћи за боље разумијевање специфичности БиХ у процесу придруживања, те нужности очувања баланса између етноцентричног и грађанског принципа који су у сржи уставног и политичког система БиХ. Говорим ово из разлога што се неријетко намећу захтјеви за примарно политичке а не само техничке реформе у процесу приступања ЕУ, а Аустрија као добар познавалац историјског и сваког другог контекста наших простора могла би афирмативно утицати на већи ниво политичке флексибилности неких других земаља, и мањи степен условљавања разних врста - истиче Брецун у интервју за портал Инфо Бијељина.

Брецун сматра да ће највећи дио посла, ипак, бити на домаћим институцијама. Наглашава да процес реформи на европском путу суштински није битан само за приступање Унији, већ је битан интерно за економски и сваки други развој, без обзира на чланство.