latinica  ћирилица
29/07/2021 |  17:32 | Аутор: СРНА

Мајкић: Турковићева не долази на сједнице, а другима држи слово

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић је посљедња особа која је позвана да некоме држи слово шта и како да ради, будући да јој не пада на памет да се одазива на сједнице парламента БиХ, изјавила је Срни делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

- Занемарује Турковићева да прилагоди политику која уважава права сва три конститутивна народа, а не само једног – бошњачког, јер она није министар иностраних послова једног народа - истакла је Мајкићева.

Мајкићева је навела како је познато да је Турковићева, министар који је само једном дошао на сједницу парламента и то заједничку сједницу оба дома.

Турковићева, додала је Мајкићева, не брине за парламент, те је нагласила да није помогла ни њена јавна ургенција код Бакира Изетбеговића, предсједавајућег Дома народа парламента БиХ и шефа Бисере Турковић, да изврши обавезе према парламенту.

- Дакле, ради се о личности која не држи до највишег законодавног органа. Турковићева не држи ни до Предсједништва БиХ које је надлежно за спољну политику. Њен задатак је искључиво да испоштује одлуке властите странке, ма какви ти налози били - рекла је Мајкићева.

Мајкићева сматра да ће Турковићева извршити на шта јој наложио СДА, те да се по њеном понашању види и каква је БиХ и каквом је виде Бошњаци.

- То је БиХ у којој нема мјеста за друга два народа. Министри попут Бисере Турковић немају право никоме држати слово, никоме говорити шта треба да уради. Они су показали шта могу, докле могу и какве су им намјере - оцијенила је Мајкићева.

Она је рекла да изјаве Турковићеве никада не остављају равнодушном политичку сцену у БиХ. "Свако мало догоди се скандал, али готово никад се не догоди нешто добро што је урадила у оквиру своје надлежности", оцијенила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, свима је познато катастрофално стање у Министарству иностраних послова у Савјету министара.

- Иако је у фербруару ове године усвојена моја иницијатива која налаже Турковићевој да сачини одговарајући материјал који би послужио да се води расправа на сједници Дома народа – већ четири мјесеца је прошло, материјала још нема и очито је да она нема ни намјеру да га сачини - констатовала је Мајкићева.

Она је закључила да Турковићевој не пада на памет властита дужност, обавеза и одговорност да послове који су јој у опису извршава савјесно и на вријеме, да се одазива на сједнице парламента БиХ.