latinica  ћирилица
31/07/2021 |  12:19 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Шаровић: Инцко оставио Шмиту несавладив терет

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да је неадекватна упореба ријечи "сарадња" када је ријеч о Кристијану Шмиту и да ће од његових првих потеза зависити однос према њему и његовој улози у БиХ.

Он је истакао да је Шмиту досадашњи високи представник Валентин Инцко оставио терет који у овом тренутку изгледа несавладив, као и велику политичку кризу у земљи са неизвјесним перспективама и потенцијалом да се продуби, саопштено је из СДС-а.

Шаровић истиче да је, када се поставља питање сарадње са Шмитом, ријеч сарадња неадекватна.

- Шмит треба да буде упознат са јавном позицијом релевантних политичких представника из Републике Српске спрам наметнуте одлуке Инцка као и о нашем неприхватању кориштења бонских овлаштења, што је потпуно јасно и извијесно - нагласио је Шаровић.

Он је оцијенио да ће ствари бити много видљивије и јасније наредних дана и седмица када се објелодане све намјере Шмита чија је улога унапријед ослабљена неподржавањем његовог постављења у Савјету безбједности УН.

Шаровић је навео да је Шмит већ упутио прве поруке које су "више помирујуће него оштре", али без наговјештаја јасног курса који ће заузети након преузимања дужности.

- Управо од тог његовог курса и првих потеза зависиће наш однос према њему и његовој улози у БиХ уважавајући чињеницу да долази као представник озбиљне земље као што је Њемачка - поручио је Шаровић.

Република Српска не прихвата Шмита за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.

Шмита је именовао Управни одбор Савјета за спровођење мира након што је Валентин Инцко поднио оставку.