latinica  ћирилица
31/07/2021 |  19:01 ⇒ 01/08/2021 | 11:53 | Аутор: РТРС

Додик: Кристијан Шмит није високи представник (ВИДЕО)

Кристијан Шмит допутовао је у БиХ, а на позицији високог представника требало би да од сутра замијени Валентина Инцка. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да се Кристијан Шмит лажно представља као високи представник, јер он то није и додао да оно што Шмит промовише као своју агенду није у надлежности високог представника. У Републици Српској али и Србији настављено потписивање петиције грађана којом се одбијају наметнуте одлуке високог представника.

ОХР је објавио да је у БиХ допутовао Кристијан Шмит који би од понедјељка требало да преузме дужност од Валентина Инцка који дуже од 12 година борави у Сарајеву. Шмит долази у тренутку највећих политичких тензија, али и у моменту када се и у Савјету безбједности говорило о затварању канцеларије Високог представника. Управо је Савјет безбједности требало да изабере Инцковог насљедника што није учињено, а представници из Републике Српске поручују да Шмит нема легитимитет и да се лажно представља.

- Оно што Шмит овдје промовише као своју агенду апсолутно није у надлежности високог представника, што говори о томе да само треба имати појачану сумњу и неприхватање таквог лика. Видим да се Кристијан Шмит расипа неким оптимизимом и покушава да наметне агенду коју само он има о себи. Оно што Шмит најављује то није била улога високог представника у БиХ ни у прошлости - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Кристијан Шмит који нема подршку Русије и Кине али ни Републике Српске већ је говорио о првим корацима. Говорио је о Изборном закону, европским интеграцијама и усклађивању законодавства када је ријеч о Европској Унији.

- То су глупости, чак ни Педи Ешдаун није улази у то, па сад долази Шмит да нам након толико времена улази у то. Шмит нема никакве везе са европским путем БиХ. Европски пут је увијек био власништво домаћих политичких снага. Они игноришу озбиљне напретке овдје који су урађени и стално све држе проблематичним, јер ако каже да је стање добро онда је бесмислено да постоји - додао је Додик.

Кристијан Шмит допутовао је у БиХ након што је Валентин Инцко оставио терет и кризу након наметнутних допуна Кривичног Закона БиХ. Предсједник СДС-а Мирко Шаровић истиче да је неадекватна употреба ријечи "сарадња" када је ријеч о Кристијану Шмиту и да ће од његових првих потеза зависити однос према њему и његовој улози у БиХ. Да ли ће Шмит толерисати говор мржње и поруке које су раније долазиле од бошњачких политичких представника, баш каква је била и данас лидера СДА Бакира Изетбеговића.

- Не могу направити оно што су направили. Имати право на смоопредјељење. Има да живе с нама у овој земљи и да се цивилизирано понашају. Не негирају истину, да се не супротстављају пресудама хашког трибунала, да не славе злочинце. Могу од тога одустати за 10 дана, 10 мјесеци, за 10 година али ће бити реда у овој земљи и биће цивилизацијских вриједности - поручио је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Изетбеговић не пропушта прилику да узнемири народе у БиХ, а посебно то чини на обиљежавањима ратних годишњица, попут данашње у Гацку, поручио је Додик.

- Када с такве манифестације чујете да ће Бошњаци да се освете, онда нама у Републици Српској не пада ништа друго на памет него да би и Бакир, као и отац му, опет жртвовао мир. Онај је жртвовао мир за БиХ, а овај би га жртвовао за освету. Индикативно је да сви позиви бошњачких и политичких и вјерских ауторитета за миром и праштањем некако заврше с осветом - нагласио је Додик.

Једногласан политички одговор Српске на наметања је јасан - На посебној сједници усвојен је Закон о непримјењивању одлуке високог представника, коју је наметнуо Валентин Инцко али и измјене Кривичног законика. Уведено је кривично дјело “повреда угледа Републике Српске и њених народа”.

- Сви разумију да се боримо за демократска права и да је оно што радимо у духу европског законодавства и демократских традиција. Потпуно смо сигурни да смо побиједили Инцка и сада морамо остати чврсти да то верификујемо. Глас народа је глас Бога и одлично знамо шта наш народ мисли. Никад нисмо имали већу подршку у том смислу - поручио је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Подршка Републици Српској и ставу да не прихвати наметнуте одлуке високог представника стиже и из Србије. Под слоганом "Бранимо истину - не дамо Српску" на улицама у Новом Саду организовано је потписивање петиције. Удружење студената из Српске добило је несебичну и широку подршку већине студенских организација и удружења Србије за ову акцију.

Управо се на Србију обрушио директор Меморијалног центра у Поточарима Емир Суљагић. За Суљагића је Србија богаљ а давао је и смјернице гдје Србија треба да иде и како да се понаша. Реаговао је предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Млимир Вујадиновић. Закључио је да бијес Суљагића неће зауставити Србију у послу очувања мира и жеље за напретком свих на Балкану.

- А како другачије назвати онога ко своје комшије и њихову државу назива богаљем? Како другачије назвати онога ко је и смрт сопственог оца искористио за манипулацију, па је посмртне остатке тог човека, који је погинуо 1992. године у Братунцу, пребацио у сахранио у Сребреници како би лажно повећавао број жртава сребреничке трагедије? - рекао је Милимир Вујадиновић, предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

Вујадиновић је навео да да Србија поштује све државе и народе са којима живи, па и БиХ коју никада неће увредљиво називати, за разлику од Суљагића коме такве ствари очигледно нису стране.