latinica  ћирилица
01/08/2021 |  07:42 | Аутор: СРНА

Додик: Парламент Српске одговара само грађанима, а не ПИК-у и високом представнику

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да ће само и увијек Народна скупштина Републике Српске говорити да ли је нешто у интересе Српске или БиХ, а не Савјет за провођење мира /ПИК/.

- Откако је потписан Дејтонски мировни споразум ПИК је антидејтонско тијело, и једина два тијела која у овом тренутку дестабилизују БиХ су управо ПИК и високи представник - изјавио је Додик Срни упитан да прокоментарише изјаву Управног одбора ПИК-а, са којом се није сложила Руска Федерација, а у којој "најоштрије осуђују ескалацију тензија која долази од неких политичких лидера као одговор на недавну измјену Кривичног закона, као и кораке које је предузела Народна скупштина Републике Српске, а који би нарушили стабилност и омели ефикасан рад органа власти".

Додик је навео да у Републици Српској мало кога више занима шта је једна самоорганизована група амбасадора, која није предвиђена Дејтонским мировним споразумом, закључила, јер одлуке о будућности БиХ неће доносити они, већ легално изабрани представници на свим нивоима власти.

- Државе које су се самоорганизовале у једно антидејтонско и антиуставно тијело какво је Савјет за провођење мира нека покушају да објасне у својим земљама како једна неформална група амбасадора покушава да управља независном и сувереном државом, која редовно спроводи демократске изборе - истакао је Додик.

Он је упитао да ли парламентарци Француске, Италије или Велике Британије знају шта њихова држава ради у БиХ и да ли знају да је ПИК тијело без легалитета и легитимитета које вријеђа здрав разум и интелигенцију просјечног човјека и то у 21 вијеку.

- Ћутање у ФБиХ на њихове активности и саопштења је манир квази елита које су кроз различите епохе служиле и покоравале се радије туђинима, него што су преузимали одговорност и борили се - констатовао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да је Народна скупштина највиши орган Републике Српске сачињен од директно бираних народних посланика који за свој рад не одговарају ни ПИК-у ни виском представнику, већ само грађанима који су их и бирали.

- Стога је сваки коментар на саопштење ПИК-а више излишан. Чак је и вријеме предвиђено за коментаре на њихове седмичне есеје истекло, баш као што је истекло и вријеме у којем су себи прибавили власт која им није дата ни Дејтонским мировним споразумом, ни изборима - нагласио је Додик.