latinica  ћирилица
01/08/2021 |  14:08 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Шаровић: Амбасадори ПИК-а не треба да нам дијеле лекције

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да амбасадори земаља ПИК-а не треба да дијеле било какве лекције и да је наступ Кристијана Шмита у БиХ под озбиљном сумњом због непотврђивања његовог именовања за високог представника у Савјету безбједности УН.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

- Представници страних земаља не треба нама да дијеле било какве лекције. Није њихово да нам соле памет, већ да нам помогну ако могу око рјешавања сложених ситуација као што је ова. Они су се ставили само на једну страну што је потпуно погрешно - истакао је Шаровић, реагујући на саопштење амбасадора земаља ПИК-а које није потписала Русија.

Ако је потез Валентина Инцка изазвао реакцију у Републици Српској, каже Шаровић, изазване су и реакције у Федерацији БиХ и веома утицајних појединаца из тог ентитета, али се амбасадори ПИК-а нису осврнули ниједном на њихове непримјерене реакције, саопштено је из СДС-а.

- По свом шаблону амбасадори земаља ПИК-а одабрали за кривца странке из Републике Српске, не удубљујући се у разлоге нашег незадовољства и дали оцјену дајући улогу високом представнику коју он практично нема - навео је Шаровић.

Он је навео да је Шмитов наступ у БиХ под озбиљном сумњом због непотврђивања његовог именовања за високог представника у Савјету безбједности УН и да нема улогу врховне супервизије коју му је додјелио Савјет за спровођење мира /ПИК/, а која не постоји.

- Његов једини ауторитет је што долази из једне тако важне земље као што је Њемачка и ми то поштујемо. Одлука о његовом именовању није прошла Савјет безбједности и он нема право по Уставу БиХ да дијели лекције о европском путу и другим процесима у БиХ - навео је Шаровић.