latinica  ћирилица
01/08/2021 |  16:14 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Бесмртни јунаци Заваита добили обиљеже за вјечно сјећање (ВИДЕО)

У Заваиту код Фоче данас је освештан споменик за 37 српских бораца и цивила из ове фочанске мјесне заједнице који су погинули у протеклом рату.
Фоча - сјећање - Фото: СРНА
Фоча - сјећањеФото: СРНА

На споменик у дворишту некадашње Основне школе у Заваиту уписана су имена 32 борца који су погинули на ратиштима широм Српске, те петоро цивилних жртава.

Освештању споменика присуствовала је и Милица Аврам, мајка Миломира Аврама, који је 1994. године, у 21. години, погинуо на планини Трескавици.

- Захваљујем се свима који су учествовали у изградњи споменика, што су се сјетили омладине која је изгубила животе, посебно младића који немају своју породицу иза себе, а њих је много. Знам да је свима тешко, али најтеже је мајкама који су изгубили синове који нису ожењени, који су све однијели за собом - кроз сузе прича Милица.

Снагу за живот дају јој њене ћерке од којих је добила унучад.

Међу цивилним жртвама из Заваита је четворочлана породица Секуловић - брачни пар и њихово двоје дјеце - двогодишња Данка и шестогодишњи Предраг.

Они су погинули почетком рата од мине на путу од Фоче према Заваиту.

Њихова рођака Бранка Саламадија срећна је што су добили споменик.

- Данкини и Предрагови родитељи су били, такође, веома млади, имали су 30 и 31 годину. Захвална сам мјесној заједници што је изградила споменик и надам се да ћемо се овдје често скупљати да им одамо почаст, да их никада не заборавимо - рекла је Саламадија.

Предсједник Одбора за изградњу споменика и мјесне заједнице Заваит Вукола Секуловић поносно истиче да је помоћ пристизала са свих страна и да је са данашњим прилозима у градњи учествовало око 300 донатора - појединаца, предузећа, јавних установа.

Он се свима њима захвалио, наводећи да ће укупна вриједност радова, када се заврши уређење околног простора, износити 40.000 КМ.

- Ово је наш најскромнији дуг за погинуле. На плочи су сви борци са Заваита, без обзира гдје су погинули, на ратишту сарајевском, фочанском, на Осаници, Трескавици... Ово је свијетао примјер како народ може сам, аматери, без професионалаца, без грађевинских инжењера, да се одужи својим погинулим борцима, да им дигне споменик - истакао је Секуловић.

Њему су на данашњој свечаности мјештани Заваита уручили гусле, поклон као знак захвалности на посвећености и истрајности у градњи споменика.

Мјесна заједница Заваит споменик је изградила заједно са фочанском Организацијом породица погинулих бораца.

- Драго ми је да ће се убудуће народ окупљати на овом мјесту, гдје ћемо да служимо парастос за погинуле борце, за наше див хероје, којима дугујемо нашу слободу, самим тим и наше животе - рекао је предсједник ове организације Јанко Филиповић.

Споменик је подигнут у дворишту некадашње школе, грађевине која је прилично оронула, а која ће, како је речено на данашњој свечаности, бити обновљена и служиће за намјене будућег парка природе, који је у оснивању.

Међу бројним гостима, отварању споменика присуствовали су начелник општине Фоча Милан Вукадиновић и народни посланик Споменко Стојановић, који су обећали да ће наставити да инсистирају код надлежних републичких органа да се овом крају посвети више пажње.

То се прије свега, како су навели, односи на реконструкција регионалног пута Фоча-Заваит-Челебићи и оснивање парка приоде, за шта су већ покренуте одређене активности.

Након освештања споменика и прастоса за погинуле, приређен је културни програм у којем су наступили народни гуслари.