latinica  ћирилица
01/08/2021 |  22:17 ⇒ 22:19 | Аутор: СРНА

Крсна слава општине Мркоњић Град

У Мркоњић Граду вечерас је обављен славски обред поводом крсне славе општине - Светог пророка Илије и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.
Обиљежавање крсне славе Мркоњић Града - Фото: РТРС
Обиљежавање крсне славе Мркоњић ГрадаФото: РТРС

Свечаности на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића присуствовали су предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић, генерали Радован Илић и Момир Зец, народни посланици, начелници и представници сусједних општина.

Тегелтија је у обраћању својим суграђанима рекао да су се први пут прије 15 година заједно окупили на тргу да прославе славу града и радост празника.

- Начелници се мијењају, али остаје овај град и са њим мора да остане ова слава као дио наше традиције - истакао је Тегелтија.

Честитавши Дан 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде, Тегелтија је навео да су се припадници бригаде 1992. године окупили са једним циљем - да заштите овај град, своје породице и дјецу.

- Тада је то било јако важно, а и данас је важно да заштитимо овај град и сваки град у Републици Српској, само овај пут не оружјем, овај мудром политиком и окупљени сви у Српској око тога - додао је Тегелтија.

Некадашњи командант ове бригаде Радован Илић рекао је да је најважније да сви буду јединствени, чувају традицију 11. лаке пјешадијске бригаде и успомену на погинуле борце.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је новинарима прије почетка славља да ће протеклу годину сви памтити по пандемији вируса корона и посљедицама које је донијела читавом свијету.

- Битно је да је наш град наставио да живи и да су сачувана многобројна радна мјеста, а реализован је и велики број инфраструктурних пројеката. Недавно смо отворили нови стадион, урадили смо реконструкцију значајних објеката, а у току је и уређење зграде средњошколског центра - навео је Вођевић.

Он је додао да су покренули иницијативу за изградњу зграде за младе брачне парове и градског базена са пратећим објектима.

- Појавили су се инвеститори који су заинтерсовани за изградњу фабрика у пословој зони Кула-Рудићи и све ћемо учинити да тога дође - рекао је Вођевић.

Након славског обреда и ломљења славског колача, Мркоњићани су славље наставили уз наступ пјевача Николе Роквића.

Обиљежавање крсне славе општине - Светог пророка Илије и Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде почело је синоћ изложбом слика "Мали формат" аутора Жељка Вученовића, илинданском смотром фолклора и етно-сајмом "Чувари традиције и обичаја".

Сутра ће у 11.00 часова бити служен парастос у Храму Светог Саве за све страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, након чега ће бројне делегације положити вијенце на спомен-обиљежје масовне гробнице у православном гробљу и на централно спомен-обиљежје на Тргу српске војске.