latinica  ћирилица
02/08/2021 |  18:20 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

Новитовић: Сви активни пожари углавном под контролом

Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је Срни да су на територији Српске активни пожари у рејону Вишеграда, Гацка, Билеће и Невесињу, али да су, углавном, стављени под контролу.
Пожар - Фото: РТРС
ПожарФото: РТРС

Новитовић је навео да је пожар на локалитету Велики Столац у рејону Вишеграда стављен под контролу и нема отвореног пламена, обезбјеђује га 30 радника Шумског газдинства Панос и 10 припадника Полицијске станице из Вишеграда, а у току сутрашњег дана очекује се помоћ из Шумског газдинства Сјемеч.

Он је навео да је и даље активан пожар на неприступачном терену на подручју општине Гацко, у рејону Руде Главице, али се није спустио до насељених мјеста и не угрожава ни људске животе, нити имовину.

Новитовић је додао да је на подручју Билеће горјело сметљиште и да су ватрогасци ставили тај дио под контролу.

Он је појаснио да је неопходно направити разлику између угашеног и пожара стављеног под контролу.

- Кад је стављен под контролу у таквом стању пожар не представља пријетњу ни по материјално-техничка средства, имовину нити по грађане. Само је питање колико је неопходно људи и дана да га контролишу, што исцрпљује људе и материјално-техничка средства - рекао је Новитовић.

Директор Републичке управе цивилне заштите осврнуо се и на невријеме које је јуче погодило сјеверозападни дио земље истичући да је у више наврата било неопходно реаговање локалних надлежних институција.

- У Новом Граду је било 18 интервенција припадника ватрогасних јединица. Али све је било у домену локалних заједница и ни на једном подручју није затражена помоћ републичких институција, односно, припадника Републичке управе цивилне заштите - рекао је Новитовић.