latinica  ћирилица
03/08/2021 |  13:24 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Шмит се састао са Комшићем и Џаферовићем; Додик није присуствовао састанку (ВИДЕО)

Нелегитимно изабрани високи представник у БиХ Кристијан Шмит састао се данас у Сарајеву са предсједавајућим Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и бошњачким чланом Шефиком Џаферовићем након којег је поручио да ће искористити сву снагу да ову земљу повуче ка ЕУ, а прије тога да створи дијалог и нормално окружење унутар БиХ.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик није, како је и раније најавио, присуствовао састанку, уз образложење да Република Српска не прихвата Шмита за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савјет безбједности УН.

Шмит је изразио жаљење што данас нису била присутна сва три члана Предсједништва, али је додао да ће наставити да ради са свима и да је увјерен да ће доћи до конструктивног дијалога.

Иако сматра да политичари у БиХ не смију чекати помоћ извана, Шмит је рекао да ће се он ипак заложити за БиХ и помоћи јој у њеном напретку, а рачуна на на тијесну сарадњу са ЕУ, посебно са САД.

Џаферовић је рекао да БиХ мора да настави са својим реформским путем, да институције БиХ "морају бити функционалне и да нико нема право да их опструише", а од Шмита очекује да у потпуности испуни своју обавезу коју има према Анексу 10 Дејтонског споразума.

Ни на пријему који је Шмит уприличио синоћ у Сарајеву није се појавио нико од представника Српске, а недостајало је и хрватских изабраних званичника. И док му Срби сарадњу ускраћују због противправног мандата, а Хрвати поручују да је функција високог представника остатак прошлости, Шмит обећава како ће и он, личну и снагу међународне заједнице, искористити да БиХ повуче ка Европској унији.

Огласили су се и из Руске амбасаде у БиХ. Амбасадор Игор Калабухов је изричит - одсуство сагласности Савјета безбједности на именовање, Кристијана Шмита лишава неопходног легитимитета да буде високи представник.