latinica  ћирилица
04/08/2021 |  08:33 ⇒ 06/08/2021 | 07:45 | Аутор: Агенције

Преминуо Мирослав Лазански (ВИДЕО)

Српски амбасадор у Русији Мирослав Лазански преминуо је данас у 71. години.
Мирослав Лазански (фото: Sputnik / Olivera Ikodinović) -
Мирослав Лазански (фото: Sputnik / Olivera Ikodinović)

Био је уредник емисије Лазански-Директно на Радио-телевизији Републике Српске, дугогодишњи новинар Политике, и војни аналитичар.

Лазански је рођен у Карловцу 18. септембра 1950. године. Гимназију "Јован Дучић" завршио је у Требињу, а Правни факултет у Загребу.

Каријеру новинара почео је као студент у загребачком Полету, да би наставио пишући за Вјесник, Данас и Старт.

Док је био у Загребу писао је за Политику Експрес и НИН. У марту 1991. године Лазански долази у Политику, да би 1996. прешао у Вечерње новости, одакле се вратио у Политику 2001. године.

Лазански је имао колумну и у грчком листу Катимерини и у јапанском Дајмонд викли. Извештавао је са ратишта у Бејруту, из рата Ирака и Ирана, Авганистана, из Чеченије, Заира, Јемена, Либије, Сирије, Сомалије, са Крима...

Интервјуисао два врховна команданта НАТО-а, три маршала СССР-а, шефове КГБ-а, КХАД-а, педесетак министара одбране и начелника генералштаба свјетских армија, између осталог начелнике генералштаба руске, кинеске и јапанске армије. Једини југословенски новинар који је пловио у атомској подморници, америчкој "Таутог", летио у авиону "Ф-14", био на носачу авиона "Џон Ф. Кенеди" и летио у Мигу 29.

Био је гост војних академија Русије, Јапана, САД, Аустралије, Италије, Велике Британије, Немачке, Румуније... Имао је редовну колумну у грчком листу "Катимерини", јапанском "Секуритариан" и "Дајмонд викли".

Аутор је десет књига и десетак великих тв-серијала.

Војни рок служио 1977. године у Битољу у 41. пешадијској дивизији ЈНА. Одликован је Медаљом за војничке заслуге.

Од 2016. до 2019. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије. На функцију амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији именован је средином 2019. године.

Повезане вијести:

Додик: Изгубили смо великог човјека и новинара

Цвијановић: Смрћу Лазанског Српска изгубила искреног пријатеља

Чубриловић: Лазански- искрени пријатељ Српске

Вишковић: Одлазак Лазанског губитак за српску дипломатију и цјелокупну јавност

Саучешће Вучића поводом смрти Мирослава Лазанског