latinica  ћирилица
04/08/2021 |  19:52 ⇒ 05/08/2021 | 08:45 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у "Олуји" (ФОТО/ВИДЕО)

У насељу Бусије код Београда обиљежен је Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја".
Бусије, Дан сјећања - Фото: РТРС
Бусије, Дан сјећањаФото: РТРС

Обиљежавању Дана сјећања присуствовали су бројни грађани, највиши званичници Републике Српске и Србије, те патријарх српски Порфирије, који је обраћању рекао да не смијемо заборавити овај страшан злочин, али да морамо опростити.

Фото: РТРС

Обиљежавању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Фото: РТРС

Додик је у обраћању рекао да су Срби страдалнички народ који је слободу увијек дијелио са другима, те да је "мир наш свети завјет".

Вучић је поручио да више никада неће више бити "Олује" ни "Бљеска".

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под "заштитом" мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

Фото: РТРС

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији Веритаса, 1.872 Срба погинуло и нестало.

Фото: РТРС

Хрватска војска је током офанзиве и након напада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Фото: РТРС