latinica  ћирилица
05/08/2021 |  07:27 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Јако невријеме у бањалучкој регији - оштећени кровови и срушена стабла (ФОТО/ВИДЕО)

Олујни удари вјетра, град и обилна киша погодили су шире подручје Бањалуке. Снажно невријеме које је ломило стабла и кровове, превртало контејнере и кисоке, пробудило је Бањалучане и проузроковало материјалне штете.

За непуних пола сата пао је 21 литар кише по метру квадратном.

Вјетар је ломио стабла, носио цријепове па су грађани на вишим етажама, у поткровљима, имали проблема и са прокишњавањем, због чега су многи пожурили да санирају кровове, јер је најављена могућност нових падавина.

Штете је било и на појединим аутомобилима, на нека су пала и цијела стабла.

Поједина домаћинства су још увијек без струје, усљед пада стабала било је и кидања жице па дежурне екипе раде на санацији.

Невријеме праћено обилном кишом узроковало је проблеме у саобраћају.

Усљед снажног невремена огромна штета нанесена је Основној школи "Станко Ракита" у насељу Врбања.

Вјетар је однио дио крова испод којег су кабинети информатике и географије. Киша је ушла у учионице, због чега је штета још и већа.

- Потребно је да надлежни помогну у санацији у име 500 ученика ове школе јер мислим да не би било претјерано рећи да је потребна комплетна санација - рекао је Дарко Бранковић, директор школњ у Врбањи.

Фото: Независне новине

- Информатичка опрема је сачувана, чекамо званичну процјену штете, након чега ћемо предузети мјере - изјавила је Наташа Цвијановић, помоћница министра просвјете и културе Републике Српске.

На тврђави Кастел, усљед пада стабала, појавила су се два легла стршљенова, због чега је интервенисало предузеће "Еко-бел".

Штету су претрпјели и организатори фестивала Фреш вејв, али да се нада да ће се све санирати, како би манифестација могла бити одржана.

Фото: СРНА

Тачних процјена о штети нема, али су из Градске управе позвали грађане да се јаве Цивилној заштити у наредних седам дана, како би направили стратегију помоћи.

Меторолози кажу, овo освјежење и промјена времена пролазног су карактера. У дане викенда очекују нас температуре и изнад 30 степени Целзијуса.