latinica  ћирилица
05/08/2021 |  14:32 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Иран користи Турковићеву која наноси огромну штету БиХ

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је Срни да је БиХ тројански коњ Ирана и одскочна даска за дјеловање у Европи и за стварање надзора над дјеловањем западних служби, а СДА њено антиевропско оруђе које ће бити употријебљено против мира.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Коментаришући најаву да ће министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић присуствовати данашњој инаугурацији новог иранског предсједника Ебрахима Раисија, Галијашевић је рекао да Турковићева овим чином БиХ наноси огромну штету, те да је то непотребно и са становишта сунита муслимана, којима припадају и босански.

Галијашевић је указао на чињеницу да Иран води асиметричан рат против Запада преко леђа БиХ и "користи ову фанатизовану политичарку СДА за своје сврхе".

Наводећи да СДА прави од БиХ велику иранску базу, Галијашевић је подсјетио да се о Турковићевој говорило у америчком Конгресу, те да су конгресмени отварали питање њеног радикалног исламизма када је требала бити номинована за амбасадора у САД. "О њој су говорили као о старој Алијиној гарди која је умијешана у 11. септембар", напоменуо је он.

Према његовим ријечима, у том смислу и америчке обавјештајне информације које су говориле да је Иран имао улогу у нападу на САД сада попримају јасније контуре.

- Ако је и имао, могао је имати само преко БиХ. Иран нема другог партнера ни међу муслиманима сунитима у Европи - навео је Галијашевић.

Он је оцијенио да је насљеђе Алије Изетбеговића оно што дубоко оптерећује БиХ и омета њен европски пут.

- Алија је био исламиста што значи да је на првом мјесту политика, а ислам на другом. Код случаја Ирана то се види -  навео је Галијашевић.

Он је нагласио да је стари кадар СДА, међу којима и Бисера Турковић, Хасан Ченгић и Бакир Алиспахић, био опсједнут ајатолахом Хомеинијем и његовом иранском револуцијом. "Били су велики непријатељи сунита. Све вријеме су играли на то да се Иран рашири у БиХ и то се десило", нагласио је Галијашевић.

Он је подсјетио и на покушаје бившег министра безбједности Фахрудина Радончића да се лица која обавјештано дјелују у име Ирана у Сарајеву удаље из земље, након чега су удаљена тројица дипломата, односно обавјештајаца.

Галијашевић је рекао да ће Турковићева бити једина муслиманка сунит која ће присуствовати устоличењу једног предсједника који је водио правосуђе које је било немилосрдно, које је убијало опозицију, изазивало ратове формирајући повремено терористичке организације попут Хезболаха, подржавајући Хамас који дјелује у Гази...

Он је упозорио да је Иран данас приоритетан безбједносни проблем Запада, без обзира што Запад има намјеру да са њим преговара о нуклеарном програму.

- Када се све узме у обзир, ни вјерски, ни политички нама таква авантура није требала. Она је разорна по положај БиХ и нас ће и даље посматрати као иранску одскочну даску за дјеловање у Европи и за прављење одређене врсте надзора над дјеловањем западних служби - закључио је Галијашевић.

СДА је, каже он, антиевропско оруђе које ће бити употријебљено против мира, против муслимана, у рукама је Ирана, који с њима ради шта хоће док год имамо овакву дипломатију коју проводи Турковићева.

Министар иностраних послова у Савјету министара разговарала је у Техерану са новоизабраним предсједником Ирана Ебрахимом Раисијем, а присуствоваће и инаугурацији новог иранског предсједника.

Извор Срне тврди да се присуствовању овом чину противе поједини чланови СДА, међу којима и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Конзервативни клерик Ибрахим Раиси, бивши шеф иранског правосуђа, изабран је за новог предсједника Ирана у јуну.

Раиси је правосудну каријеру градио као тужилац - био је дио Револуционарног суда у Техерану, такозваног комитета смрти, који је 1988. године, према упутствима иранског револуционарног вође ајатолаха Хомеинија, одлучио да погуби затворене противнике режима.

Сматра се одговорним за смакнуће вјешањем најмање 3.000 људи. Амнести интернешенел тражи да се против њега покрене истрага за злочине против човјечности и за грубу повреду људских права.